Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.
Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.
Uunileipä on paras perjantaiherkku. Se valmistuu nopeasti ja katoaa muruja myöten alta aikayksikön. Eikä nyt puhuta mistään nostalgisesta yksittäisestä leipäviipaleesta, vaan kokonaisesta, täytetystä leivästä ja maistuvaisesta viinistä sen rinnalla.
Kekkasin tämän kokonaisen leivän täyttämisen, kun tuskailin kuivahtaneen leivän äärellä. Kun leipä täytetään ja kietaistaan folioon, se elävöityy uunin lämmössä kuin tuoreeksi konsanaan.
Tällä leivällä on makutakuu eli voit huoletta tarjota tätä viikonlopun illanistujaisissa tai mökkivieraille. Näyttäväkin se on eli vaikuttaa vaativammalta hommalta kuin onkaan. Mutta sitä ei vieraiden tarvitse tietää.
Saat uunileivästä kokonaisen aterian, kun valmistat sen rinnalle kivasti etikasta kirpsakan vihersalaatin.
Uunileipä – muutaman aineksen tuoksuva herkku
Nappaa kaupasta kainaloosi valmis, pitkänmallinen polakka, hyvin sulavaa juustoa, kuten mozzarellaa ja maukasta ilmakuivattua kinkkua Italian tai Espanjan suunnalta. Kasvissyöjien leipään voi ujuttaa siivutettuja, marinoituja artisokanpaloja kinkun sijaan.
Simppeli, mutta sitäkin herkullisempi uunileipä valmistuu kädenkäänteessä. Leipään viilletään viiltoja niin, että palat eivät irtoa toisistaan ja väleihin sujautetaan valkosipulilla maustettua öljyä, hyvin sulavaa juustoa ja kinkkua. Tomaattia ja sipulia luonnollisesti ja yrtit sopivat joukkoon.
Viinin suhteen ei niin nokonuukaa
Koko komeus sujautetaan foioon kietaistuna uuniin ja sillä välillä, kun nostat lasit pöytään ja korkkailet kivaa perjantaipulloa, leipä onkin jo valmis.
Ja perjantaipullon suhteen tämä leipä on todella armollinen. Se kelpuuttaa vierelleen niin kuplivia, raikasta valkkaria kuin lempparipunaviinisikin.
Ei sen aina tartte olla niin hienoa ja vaikeata!
Uunileipä
4 hengelle
pitkulainen polakka, mielellään juureen leivottu
3 buffalomozzarellaa
2 pkt parmankinkkua
1 makea sipuli
2-3 mehukasta tomaattia
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
sormisuolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
1. Leikkaa leipä siivuiksi, jotka ovat alaosastaan kiinni. Täytä välit parmankinkullla, mozzarellasiivuilla, mandoliinilla ohueksi siivutetuilla sipulisiivuilla ja tomaattiviipaleilla.
2. Murskaa valkosipuli oliiviöljyn joukkoon ja valuta öljy leivän väleihin.
3. Ripota pinnalle timjaminsiemeniä, rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele sormisuolalla
4. Kääri leipä leivinpaperiin ja vielä folioon. Kypsennä uunissa 200 asteessa 15 minuuttia, poista folio ja avaa paketti, kypsennä kunnes pinta on rapea ja herkullinen. Tarjoa rapean, vinegrettikastikkeella maustetun salaatin ja oliivien kanssa.
Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen