Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.
Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.
Oletko tutustunut tähän piskuiseen, riisin näköisen pastaan eli orzoon? Jos et, niin olet kävellyt onnesi ohi. On nimittäin sen verran kätevä pasta tämä pikkuinen.
Orzopasta on heittämällä mun pastojen top kolmosessa. Olen käytännössä aivan hurahtanut näihin pieniin pastajyviin. Syykin on yksinkertainen. Orzopasta ei ikinä ole kuivaa. Lisäksi orzon suutuntuma on mukava.
Orzotto kypsyy risoton tapaan
Orzot – joita hyvin löytyy kaupoista risoni tai orzo-nimellä – ovat riisinjyvän näköistä, mutta hitusen kooltaan riisiä isompaa pastaa.
Orzotto taas on orzosta valmistettu pasta, joka valmistetaan risoton tyyliin kypsyttämällä orzot itse pastakastikkeessa ja lopputuloksena on kermainen, risoton kaltainen ateria.
Orzo istuu arkeen ja viikonloppuun
Yksinkertaisimmillaan orzosta syntyy pikainen arkipasta nakkaamalla pannulle hieman kasvislientä, paketti tuorejuustoa ja joukkoon vaikka tuoretta pinaattia ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Pasta kypsyy hellalla hetkessä.
Tämän viikonlopun vinkkaukseni eli parmesaaniorzotto on taas helppoudestaan huolimatta ihan salonkikelpoista viikonlopputarjottavaa. Täyteläisen maun takana on vaalea misotahna, loraus valkkaria ja runsas keko raastettua parmesaania.
Vältä hävikkiä, hyödynnä myös kannat
Muuten, loppuunraastetun parmesaanin kannat sopii säästää. Ne voi nakata keittoihin, kastikkeisiin tai tähän parmesaaniorzottoon kypsytysvaiheessa umamista makua antamaan. Kun ateria on valmis, poimi juustonjämä pois.
Parmesaaniorzotto
4 hengelle
2 keltasipulia
2 rkl voita
2 ½ dl valkoviiniä
5–6 dl fondista tehtyä kasvislientä
2 tl vaaleaa misoa
1 parmesaanin kanta
½ rkl timjaminlehtiä
2 ½ dl orzoa
¾ dl ranskankermaa
2 ½ dl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
4 dl pinaatinlehtiä tai villirucolanlehtiä
Tarjoiluun parmesaania ja babypinaatin lehtiä
- Hienonna sipuli pieneksi. Kuullota sipulia voissa. Lisää valkoviini ja kiehauta hetki.
- Lisää joukkoon kasvisliemi, vaalea misotahna, parmesaaninkanta ja timjami. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää orzo.
- Kypsennä orzo melkein kypsäksi. Poista parmesaaninkanta. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa ranskankerma ja parmesaaniraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun pasta on täysin kypsä, lisää joukkoon pinaatinlehdet. Maista vielä maku ja mausta vielä tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Tarjoile parmesaaniraasteen ja babypinaatin kanssa.
Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen