Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.
Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.
Käden käänteessä syntyvä kylmäsavulohipiirakka on luottoreseptini niihin hetkiin, kun haluan iisisti hyvää pöytään. Tämä piirakka vie helppoudestaan huolimatta kielen, varsinkin kun sen seurana nauttii lasin sopivan rapsakkaa viiniä.
Rakastan sellaisia nokkelia reseptejä, joissa mutkat oiotaan suoriksi. Ja voitaikinalevyt ovat hyviä oikojia. Niitä minulla on aina pakastimessa jemmassa, sillä niillä hoituu perjantain pikkusyötävät ja haipakkaisen joulukuun herkuttelut. Tämä kylmäsavulohipiirakka on myös tosi kätevä pikkujoulutarjottava.
Oikotie onneen - valmiit voitaikinalevyt
Tiedät tunteen. Saavut perjantaina kotiin jouluruuhkasta, koira roikkuu jalassa, lapsi kärttää rahaa ja puoliso odottaa jotain kivaa purtavaa viinin kanssa. Ja yhtään ei huvita tehdä yhtään mitään.
Näihin hetkiin kaivan pakkasesta valmiit voitaikinalevyt ja päällystän ne moninaisilla raaka-aineilla - mitä kaapista nyt sattuu löytymään. Välillä käteen sattuu vihanneksia, esimerkiksi kurpitsa toimii tässä piirakassa taivaallisesti. Jos olen onnekas, jääkaapissa lymyilee vuohenjuustoa ja hedelmävadissa on viikunoita.
Juustoja tarvitaan
Olen saattanut olla kaukaa viisas ja hommannut ilmakuivattua kinkkua tai kylmäsavulohta viikonloppua odottamaan. Nämä kaikki sopivat tämän iisin piirakan päällysteiksi. Ja juustoja luonnollisesti tarvitaan! Omia suosikkejani ovat ricottajuusto yhdistettynä maukkaisiin comté- tai gryère-juustoihin.
Pistele pohja
Piirakan jujuna on se, että tätä lehtevää pohjaa esikypsennetään – pohja täytyy muistaa pistellä, jotta se ei kohoa kuin kuumailmapallo – ja osa päällysteistä laitetaan vasta valmiin piirakan päälle. Ja tämä piirakka ei odota syöjiä, vaan se nostetaan pöytään vastavalmistuneena.
Lisukkeeksi sopivan hapokkaalla vinegretillä maustettua vihersalaattia, jouluklassikot pauhaamaan ja ah, lasiin sitä rapsakkaa viiniä ja johan on joulukuinen viikonloppu käynnistetty..!
Kylmäsavulohipiirakka
4 hengelle
1 iso (600 g) lehtitaikinalevy
Täyte:
250 g ricottaa
2 keltuaista
100 g jotain maukasta juustoraastetta
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1/2 rkl sitruunanmehua
1/2 sitruunankuoriraaste
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
Täytteet:
150 g pkt kylmäsavulohta
100 g terttukirsikkatomaatteja
1 makea sipuli
1/2 fenkoli
muutamia vihreitä oliiveja
tilliä
Voiteluun:
kananmuna
- Sulata taikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli se hieman isommaksi ja nosta leivinpaperin päälle matalalle uunipellille. Jätä piirakkaan reilut sentin reunat ja pistele keskusta haarukalla. Voitele reunat kevyesti vatkatulla munalla. Esipaista pohjaa 200 asteessa 5 minuutin ajan.
- Viipaloi sipuli ja fenkoli ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi mandoliinilla. Halkaise tai viipaloi oliivit.
- Sekoita ricottajuusto, juustoraaste, keltuaiset ja mausteet nopsasti keskenään. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Asettele kirsikkatomaattitertut, oliivit sekä sipuli- ja fenkolisiivut piirakan päälle. Paista 200 asteessa vielä 20 minuutin ajan.
- Lisää kypsän piirakan päälle kylmäsavulohisiivut ja tillitupsuja.
Teksti, resepti ja kuvat: Mari Moilanen