Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.
Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.
Porobolognese upgreidaa perusjauhelihapastani aivan uudelle tasolle. Onhan tässä vedet kielelle herauttavassa syysruoassa niin hienostunut maku. Pastan kruunaan pikkelöimällä sen pinnalle puolukoita.
Suosin läpi vuoden riista- ja poronlihaa niiden huikean hyvän maun takia sekä siksi, että tällainen villiruoka on myös ilmastoystävällinen valinta.
Puolivillin poron lihassa maistuu luonto
Metsässä vapaana kasvaneen ruoan hiilijalanjälki on pieni. Poro on puolivilli eläin, joka laiduntaa vapaana ja hankkii itse ruokansa luonnosta. Porolle maistuvat niin kasvit, sienet kuin marjat ja jäkälä. Siksi poronlihassa on luonnon puhdasta makua. Tykkään!
Tämä porognese eli porobolognese on syksyn suosikkipastani. Se syntyy simppelisti vaihtamalla perusjauhelihan tilalle poronjauheliha. Pasta on meidän perheelle arkiruokaa, mutta porobolognese on salonkikelpoinen vierastarjottava viikonloppuna, kun katan lautasen viereen viinilasin.
Pehmeä ja marjaisa on passelia porolle
Poro on asteen verran arvokkaampaa tarjottavaa, joten viinikin voi olla arkiviiniä laadukkaampaa. Poron kanssa kannatta pysytellä keskitäyteläisten ja – tanniinisten punaviinien saralla ainakin silloin, kun ei ole kyseessä roseeksi jätetty sisäfilee. Liika tanniinisuus tai viinin voimakas mausteisuus jyrää herkästi poron miedot aromit alleen. Luonnollisesti poron valmistustapa vaikuttaa viinivalintaan.
Porobologneselle paritan kepeämmän ja marjaisaan taipuvan pastapunaviinin. Muun muassa saksalainen, ranskalainen tai itävaltalainen Pinot Noir-rypäleistä valmistettu pehmeä punaviini tai hapokkaampi, italialainen Sangiovese on tälle pastalle kelpo kumppani.
Porobolognese ja pikkelöidyt puolukat
4 hengelle
500 g poron jauhelihaa
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tlk (400 g) kokonaisia, kuorittuja tomaatteja (esim. Mutti)
4 rkl tomaattipyreeta
1 tl hunajaa
2 dl punaviiniä
½ dl kuivattuja suppilovahveroita murennettuna (tai 2 dl tuoreita paistettuina)
2 1/2 dl riistalientä
2 rkl voita
1 laakerinlehti
3 katajanmarjaa murskattuna
3 rkl tuoretta timjamia
2 rkl tuoretta rosmariinia
2 tl sormisuolaa
mustapippuria myllystä
Pikkelöidyt puolukat:
1/2 l tuoreita puolukoita
1/4 dl etikkaa
1/2 dl ruokosokeria
3/4 dl vettä
2 tl korianterinsiemeniä
2 laakerinlehteä
1 kanelitanko
Lisäksi:
400 g hyvää spagettia
- Lusikoi puolukat puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa kattilaan pikkelöintiainekset. Anna liemen kiehua muutaman minuutin ajan ja kaada liemi purkkiin puolukoiden päälle kuumana.
- Jäähdytä ja sulje lasipurkki tiiviisti. Puolukat voi nauttia jo seuraavana päivänä, parhaimmillaan ovat noin 3-5 päivän päästä.
- Kuullota sipulit ja valkosipulinkynnet öljyssä padassa tai paistokasarissa. Lisää poronjauheliha ja paista kypsäksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
- Sekoita kasariin kokonaiset tomaatit, tomaattipyree sekä hienonna joukkoon yrtit ja lisää muut mausteet.
- Lisää punaviini, riistaliemi ja murennetut tai tuoreet, paistetut sienet. Keitä voimakkaasti kiehuen viitisen minuuttia.
- Anna kastikkeen hautua kannen alla noin tunnin ajan välillä sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon pari lusikallista voita.
- Keitä lisäksi spagettia ja tarjoa porobolognese raastetun parmesaanin ja pikkelöityjen puolukoiden kanssa.
Teksti, resepti ja kuvat: Mari Moilanen