Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Parsaa joka päivä!
Viikonloppu Marin tapaan

Parsaa joka päivä!

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Siltähän se tuntuu, kun kevät koittaa. Parsaa katetaan pöytää tuon tuosta. Varsin ihanaa se on simppelisti valmistettuna, kuten tässä reseptissä kinkun ja ruskistetun voin kanssa.

’Mä alan jo olla vähän kyllästynyt tähän parsaan’, saattaa joku perheenjäseneni tokaista pääsiäisen korvilla. Siis mitä!? Vastahan me korkattiin tämä parsakausi. Voisin syödä vihreää parsaa päivittäin. Ja prociutto cottoa. Ruskistetulla voilla, luonnollisesti. Ei parsaan voi kyllästyä...vai voiko?

Kevyesti kypsennettynä parhaimmillaan

Vihreä parsa on mielestäni parhaimmillaan al denteksi jätettynä ja simppelisti kokattuna. Sen maku riittää pienellä sitruunatirauksella tehostettuna. Toki suosin loistokomboja eli voin kanssa ei voi mennä pieleen, kananmuna ja parsa vain tykkäävät toisistaan ja testaapa joskus misotahnasta tehtyä kastiketta parsalle.

Tärkeintä parsahommissa on, että vihreää parsaa ei kypsennetä lötköksi, vaan suussa rouskuu rapea varsi. Silloin parsan maku on parhaimmillaan.

Voita ruskistettuna

Vihreän parsan väri myös säilyy upean kirkkaana, kun parsa vain viuhahtaa keitinvedessä tai pannulla. Näin ei liikuta 70-luvun vihreän purkkiparsan maailmoissa.

Voi ja parsa rakastavat toisiaan ja kivaa twistiä perusvoisulaan saa, kun käyttää parsan kastikkeena ruskistettua voita. Kylkeen ei tarvitse muuta kuin pari siivua hyvää italialaista keittokinkkua, cottoa. Vie kielen, sen lupaan!

Ja sitten parsaviinin valintaan

Parsaa pidetään hankalana viinien suhteen. Itse olen huomannut, että kun mätsää viinin parsan lisukkeita silmällä pitäen, ei kovasti mene pieleen. Tässä annoksessa viinivalintaa ohjaa siis ruskistetun voin ja cotton suussa sulavat maut.

Parsaa, kinkkua ja ruskistettua voita

alkuruoka
4 hengelle

500 g nippu vihreää parsaa
suolaa
vettä
1 pkt (120 g) Prociutto cottoa eli hyvää italialaista keittokinkkua
75 g voita

1. Katkaise parsojen päästä kunnon pätkä käsin pois tai leikkaa n. 5 cm:n pätkä kuivaa tyveä pois.
2. Nosta parsat kiehuvaan, kevyesti suolalla maustettuun veteen. Parsat saavat juuri ja juuri peittyä. Keitä parsoja 3-5 minuutin ajan, kokeile kypsyyttä tyvestä esimerkiksi cocktailtikulla. Jäähdytä parsat jäävedessä, jotta ne pysyvät kauniin vihreinä.
3. Laita voi pieneen kasariin ja anna sen ruskistua kullanruskeaksi sekoittamatta. Ota kattila pois hellalta ja anna voin seistä hetken aikaa. Kaada sitten ruskistettu voi tarjoiluastiaan, jätä kattilan pohjalle sakka.
4. Nosta lautasille muutamia parsoja, pari siivua kinkkua ja kaada päälle kuumaa, ruskistettua voita. Nauti heti.

Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen

Viinipörssin viinisuositukset parsan, kinkun ja ruskistetun voin seuraan:

Hyvä Ostos
Waimea Sauvignon Blanc 2022
Valkoviinit
Pullo
750ml

Waimea Sauvignon Blanc 2022

Uusi Seelanti
Nelson
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Makeus
Aperitiivi
Äyriäiset
Kala
Kala
14,98
Löytö
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Ried Pichlpoint 2022
Valkoviinit
Pullo
750ml

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Ried Pichlpoint 2022

Itävalta
Niederösterreich
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Makeus
Äyriäiset
Kala
Linturuoat
Porsas
21,80
Hyvä Ostos
Bernard-Massard Crémant de Luxemburg Cuvée 1921 Brut
Kuohuviinit ja samppanjat
Pullo
750ml

Bernard-Massard Crémant de Luxemburg Cuvée 1921 Brut

Luxemburg
Crémant de Luxemburg
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Makeus
Aperitiivi
Kala
Seurustelujuoma
Kala
23,50