Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.
Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.
Kun haussa on jotain pientä ja kivaa arjen kohottajaksi tai isommankin juhlan naposteluherkuksi, testaa mätidippi.
Mätidippi on varma valinta. Herkullisuuteensa nähden sen on varsin helppo valmistaa eikä onnistuminen vaadi suuria taitoja.
Testaa savustetulla mädillä
Myös maku on helppouteen nähden ylivertainen. Ja mikä parasta, näin vuoden vaihteen lähestyessä mätidippi sopii mainiosti kuplivien kanssa nautittavaksi.
En kuulu kirjolohenmädin ylimpiin ystäviin, mutta annas olla, kun tämä isorakeinen mäti on savuarominen. Savustettu kirjolohenmäti tuo nimittäin aivan toisenlaista särmää ja syvyyttä tähän dippiin. Hieman tyyriimpi valinta on pienirakeinen ja hienostunut muikunmäti, joka sekin sopii mainiosti mätidipin ainesosaksi.
Kuplien kylkeen
Tarjoilen mätidipin useimmiten sipsien kanssa, mutta sitä voi nauttia myös pienten ruisnappien, kräkerien tai rapeaksi paahdettujen leipäsiivujen kanssa. Uunissa paahdetut, ohuen ohuet saaristolaisleivän siivut ovat huippuja.
Mätisipin juomaksi valitaan itseoikeutetusti kuohuviini. Se, onko juoma samppanjaa, franciacortaa proseccoa tai cavaa, on oma valintasi, sillä mätidippi on iisi, sille kelpaa kuplat kuin kuplat.
Mätidippi savustetulla mädillä
6 hengelle
200 g savustettua kirjolohenmätiä
2 prk ranskankermaa
1 raastettu sitruunankuori + 1 rkl sitruunanmehua
1 punasipuli
2 rkl + 1 rkl tuoretta ruohosipulia
2 rkl tilliä
ripaus suolaa
mustapippuria
Tarjoiluun sipsejä tai ruisnappeja.
Hienonna punasipuli ja silppua yrtit. Raasta sitruunankuori raastimen hienoimmalla terällä ja sekoita ainekset ranskankerman joukkoon. Jätä ruokalusikallinen ruohosipulia koristeeksi. Mausta dippi suolalla ja mustapippurilla.
Lisää osa savustetusta kirjolohenmädistä dipin joukkoon. Kaada dippi tarjoiluastiaan ja lusikoi savustettu kirjolohenmäti dipin pinnalle. Koristele ruohosipulilla.
Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen