Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Salamicrostini – viikonloppu pöytään tuossa tuokiossa
Viikonloppu Marin tapaan

Salamicrostini – viikonloppu pöytään tuossa tuokiossa

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Kun viikonlopun käynnistyessä kaipaa jotain pientä hyvää, italialaiset crostinit ovat aina hyvä idea. Öljypaistossa rapeutta saaneen leipäsiivun päälle kootaan mehevää tahnaa ja suolaisia salamisiivuja. Sitten vain perjantaipulloa korkkaamaan!

Italialaiset alkupalaleivät eli crostinit ovat aina maittavia, on päälle nakattu sitten mitä tahansa.

Valkopaputahna hurmaa

Aivan uudelle tasolle, viikonloppuherkuksi, crostinit nousevat, kun ne päällystetään taivaallisen makuisella parhaita papuja erilaisten tahnojen valmistuksessa. Niiden maku on mieto ja moneen suuhun sopiva.

Parasta pikkunälkään

Tämän viikonlopun pikkusyötävässä kerrokset menevät näin: rapea leipä, silkkisenpehmeä paputahna ja ohuen ohuita italialaisia salamisiivuja kaiken kruununa.

Kasvissyöjän leipää peittelemään sopivat öljyyn säilötyt, paahdetut paprikat, artisokansydämet tai uunissa valkosipulin kanssa maukkaiksi paahdetut, hoikat porkkanat.

Lisukkeeksi leiville sopivat oliivit, joku kiva juusto tai jos isompi nälkä on kyseessä, vinegrettisalaatti.

Kevät kutsuu roseeta

Kuuletko jo kevään ja roseeviinien kutsun? Hyvä, niin minäkin. Ja tämä leipä ei todellakaan pahastu, jos sen seuraksi napsautetaan auki kivan hapokas ja hennon heleä roseeviini. Raikas rosee – tai yhtä lailla keväisen kepeä valkoviini – leikkaa crostinin rikkautta ja salamin rasvaisuutta juuri sopivasti.

Salamicrostinit

4 hengelle

4 maalaisleivän viipaletta
oliiviöljyä

Paputahna:
1 tlk säilöttyjä valkoisia papuja
4 rkl kevytranskankermaa
1 rkl raastettua piparjuurta
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Lisäksi:
ohuita italialaisia salamiviipaleita
rucolanversoja

1. Leikkaa maalaisleivästä viipaleet ja voitele ne oliiviöljyllä. Paista leivät pannulla
kauniin ruskeiksi.
2. Valuta ja huuhtele pavut. Soseuta ne sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon
ranskankerma, raastettu piparjuuri ja mausteet.
3. Levitä paputahnaa leiville ja nosta päälle salamiviipaleita tai marinoituja
paprikasiivuja. Koristele rucolanversoilla.

Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen

Viinipörssin viinisuositukset salamicrostinien seuraan:

Hyvä Ostos
Veronese Beatrice Seta Pinot Grigio Della Venezie 2022
Valkoviinit
Pullo
750ml

Veronese Beatrice Seta Pinot Grigio Della Venezie 2022

Italia
Veneto
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Makeus
Aperitiivi
Kala
14,99
Hyvä Ostos
Loimer Löyly Grüner Veltliner 2023
Valkoviinit
Pullo
750ml

Loimer Löyly Grüner Veltliner 2023

Itävalta
Niederösterreich
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Makeus
Pizza
Porsas
Kasvikset
19,99