Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Poronkäristys pyöristyy kermaiseksi
Viikonloppu Marin tapaan

Poronkäristys pyöristyy kermaiseksi

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Poronkäristys on luottoruokani niin arkeen ja viikonloppuun. Ehtaa lauantairuokaa siitä saa, kun käristyksen aateloi smetanalla. Kylkeen muusia ja lasiin jotain punaista. Mitä sitä ihminen viikonloppuna muuta kaipaisi?

Me suomalaiset olemme siitä onnellisessa asemassa, että jokaisen lähikaupan pakastehyllyltä löytyy käristyslihoja. Laatu näissä toki vaihtelee, mutta poronkäristys niistä kaikista syntyy.

Poromieheltä parasta

Olen jo useampia vuosia tilannut poronlihoja suoraan porotilalliselta ja huomannut, että heidän käristyslihansa maku on ylivertainen perusmarkettien vastaaviin. Ihmettelin tätä hänelle ja hän totesi, että heidän käristyslihojensa joukkoon lisätään poron kuuta eli poron selkänahan alle kertynyttä rasvaa.

Poron kuu antaa aivan erityisen aromin käristykseen. Tätä käristyslihaa säästän niihin hienompiin hetkiin ja lisää peruskäristyslihoihin hieman pyöreyttä smetanalla. Tämä kikka todella toimii, sillä poronliha on tunnetusti vähärasvaista.

Käristysviinissä saa olla mehevyyttä

Koska poronkäristys päätyy pöytääni usein, olen testaillut eri versioita tästä klassikosta. Oma suosikkini on tämä smetanalla pyöristetty.

Poronkäristyksessä on vahva riistainen maku ja lautaselle nostetaan perinteisesti myös suolakurkkua ja puolukkaa. Nämä hapokkaat lisukkeet tuovat haastetta viinivalintaan. Lähtökohtaisesti käristysviinissä on hyvä olla mehevyyttä ja pieni puolukkaisuuskaan ei ole pahasta.

Kermainen Poronkäristys

4 hengelle
700 g poronkäristyslihoja
2 rkl vehnäjauhoa
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
1 ½ tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
6 katajanmarjaa murskattuna
3 dl riista- tai lihalientä
1 tlk (150 g) smetanaa
Viimeistelyyn silputtua lehtipersiljaa tai rosmariinia.

  1. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Ruskista käristyslihat voissa kolmessa erässä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja katajanmarjoilla. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Lisää riistaliemi ja hauduta kannen alle 20 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon smetana. Silppua valmiin käristyksen päälle lehtipersiljaa tai rosmariinia.

Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen

Viinipörssin viinisuositukset poronkäristyksen seuraan:

Hyvä Ostos
Bonterra Organic Zinfandel 2021
Punaviinit
Pullo
750ml

Bonterra Organic Zinfandel 2021

Yhdysvallat
California
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Makeus
Grilliruoka
Porsas
15,99
Hyvä Ostos
Codorníu Tempranillo Organic
Punaviinit
Pullo
750ml

Codorníu Tempranillo Organic

Espanja
Catalonia
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Kala
Porsas
Kasvikset
13,78