Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Iisii pääsiäistä!
Viikonloppu Marin tapaan

Iisii pääsiäistä!

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Jätetään lampaanviulut suosiolla muille ja mennään sieltä, missä aita on matalin. Tehdään pääsiäiseksi iisit, mutta todella herkulliset hampurilaiset lampaanjauhelihasta. Suosio on taattu!

Monille pääsiäinen ja joulu ovat pyhiä. Perinteiseen kinkku- ja lampaanviuluherkutteluun ei kosketa.. mutta jos nyt kuitenkin kosketaan? Lammasta voi toki pöytään kattaa, mutta lammasaterian voi tehdä tuoreella, iisillä twistillä.

Tuoretta twistiä pääsiäispöytään!

Miltäpä kuulostaisi lammasbolognese tai kevään ekat lammasvartaat grillistä jugurttikastikepedillä. Tai sitten ihan ehdat burgerit, mutta pihvi saa makua lampaanjauhelihasta ja rakennetta kikherneistä. Jos kevät tulee ajoissa, nämäkin pihvit käyvät grillin kautta.

Kun lampaanjauhelihapihvin päälle sulatetaan siivu maukasta juustoa, pinaatinlehdet ajavat salaatin virkaa ja mintulla maustettu jugurttikastike kruunaa kokonaisuuden, niin ei kukaan sitä perinteistä ’viulua’ ehdi kaivata.

Viini kukkaron tai maan mukaan

Lammas ei ole viinien suhteen kranttu eikä varsikaan tällainen mutkaton burgeri. Lampaan tunnistettavaan makuun sopivia viinejä löytyy useista maista – niin Euroopan klassikkoalueilta kuin Uudesta maailmasta monissa hintaluokissa eli valinnanvaraa pääsiäisen lampaanpurijoilla on.

Aromikkuutta lammasviiniltä kannattaa kuitenkin hakea, sillä lampaanjauhelihassakin on kunnolla makua. Näille hampurilaisille sopivat parhaiten ne rennot syrah’t tai malbecit, miksei cabernet
sauvignonkin-rypäleistä valmistetut edukkaammat viinit.

Lammashampurilainen

4 hengelle

400-500 g lampaan jauhelihaa
1 prk kikherneitä
1 muna
3 valkosipulinkynttä raastettuna
1 rkl ras el habout -maustesekoitusta
1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Lisäksi:
1 – 2 tomaattia
1 makea sipuli
4 sämpylää
4 viipaletta comtejuustoa

1 dl babypinaattia

Kastike:
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 tl hunajaa
½ dl minttua hienonnettuna
(1 tl kuivattua minttua)
ripaus suolaa

1. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Murskaa kulhossa valutetut kikherneet survimella ja vaivaa jauheliha sekä loput aineet herneiden joukkoon. Muotoile taikinasta neljä samankokoista pihviä. Voit halutessasi tehdä taikinan jääkaappii maustumaan etukäteen.
2. Viipaloi tomaatti ja höylää sipuli keittiömandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään.
3. Paista pihvit pannulla tai grillissä mehevän kypsiksi. Lämmitä sämpylät grillissä. Laita juustoviipale kuuman pihvin päälle ja anna sulaa. Kokoa hampurilaiset ja nauti heti.

Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen

Löytö
Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2021
Punaviinit
Pullo
750ml

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2021

Italia
Abruzzo
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Lammas
Porsas
15,48
Löytö
Pradorey Adaro 2022
Punaviinit
Pullo
750ml

Pradorey Adaro 2022

Espanja
Castile-Leon
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Nauta
Grilliruoka
Lammas
Juustot
20,00
Hyvä Ostos
Manousakis Mrs. 2022
Punaviinit
Pullo
750ml

Manousakis Mrs. 2022

Kreikka
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Grilliruoka
Lammas
Pizza
26,61