Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.
Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.
Pure hampaasi tähän kasvihampurilaiseen ja makunystyräsi kiittävät. Maa-artisokkahampurilainen on ehdoton suosikkini, kun kasvisburgeria kaipaan.
Mieti nyt! Pehmeiden sämpylöiden välissä litteäksi mäiskittyjä, uppopaistettuja maa-artisokkia, rapeaksi paahdettuja lehtikaalisipsejä ja pikkelöityä punasipulia. Sinappimajoneesi kokoaa maut yhteen.
Maa-artisokkapihvin maku on lihaisa
Ennen kuin koin rakkautta ensin puraisulla tämän hampurilaisen kanssa, kuvittelin, että munakoisoa parempaa kasvispihviä ei ole eikä tule. Kuinka väärässä olinkaan, sillä tältä kasvisburgerin kuuluu maistua. Mehevältä, jopa lihaisalta. Tästä maa-artisokka pitää huolen.
Kyseessä siis maittava setti, joka maistuu niin vegaanille kuin paatuneimmalle pihvinpurijalle. Testaa vaikka!
Viinissä saa olla aromaattisuutta
Ja ne viinihommat maa-artisokan kanssa ei ole niitä helpoimpia. Makeahko, juureva maa-artisokka on kuulu aromikkuudestaan, joten sopivan mätsin löytäminen ei ole iiseimmästä päästä.
Mutta pahasti ei mene pieleen, jos valitsee valkoviinin, jossa itsessään on myös makua, aromaattisuutta ja kypsä hedelmäisyys voimakkaan sitruunaisuuden sijaan. Ei myöskään olisi pahitteeksi, jos viinissä olisi pehmeät hapot.
Vinkki: saat ateriasta vegaanisen, kun käytät vegaanista majoneesia ja korvaat juuston vuustolla.
Maa-artisokkahampurilainen
(4 hengelle)
Uppopaistettu maa-artisokka:
8 isoa maa-artisokkaa
1 tl sormisuolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
ruokaöljyä friteeraamiseen
Pikkelöity punasipuli:
1 dl punaviinietikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
2 punasipulia
Sinappimajoneesi:
2 dl majoneesia
2 tl kokojyväsinappia
1 valkosipulinkynsi
rouhaisu mustapippuria
Lehtikaalisipsit:
3 oksaa lehtikaalia
1 rkl oliiviöljyä
1,5 tl sormisuolaa
rouhaisu mustapippuria
Lisäksi:
100 g gryereä
4 hampurilaissämpylää
- Pese maa-artisokat hyvin. Keitä kypsiksi ja valuta. Paina maa-artisokat lyttyyn lasin tai mukin avulla. Anna jäähtyä. Voit tehdä tämän vaiheen jo edellisenä päivänä, jolloin saat vielä rapeampia maa-artisokkia.
- Siivuta punasipuli ohuiksi renkaiksi. Kiehauta punasipulien marinointiliemi nopeasti ja kaada kuumana punasipulien päälle. Anna maustua vähintään 30 minuuttia.
- Sekoita kaikki sinappimajoneesin raaka-aineet keskenään ja anna maustua vähintään 30 minuuttia.
- Valmista lehtikaalisipsit. Poista lehtikaalista kova varsiosa ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Levitä lehtikaalit pellille ja mausta oliiviöljyllä, sormisuolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä mausteet lehtikaalia joukkoon. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes lehtikaali on rapeaa.
- Kuumenna ruokaöljy kattilassa tai paistinpannulla noin 180 asteiseksi. Friteeraa litistetyt maa-artisokat kullanruskeiksi. Nosta hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
- Paahda hampurilaissämpylöitä molemmin puolin hetki parilapannulla tai paistinpannulla. Levitä hampurilaissämpylän pohjalle sinappimajoneesia, lehtikaalisipsejä ja maa-artisokkapihvit. Raasta friteeratun maa-artisokan päälle reilusti gryereä. Nosta päälle punasipulia ja sämpylänkansi.
Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen