Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Grillatut ribsit lämpimiin elokuun iltoihin
Viikonloppu Marin tapaan

Grillatut ribsit lämpimiin elokuun iltoihin

Grillatut ribsit ei ole mitään treffiruokaa, sillä näitä natustaessa on puolet naamasta soosissa. Mutta grillatuttuihin ribseihin tulee himo, kun kesä jatkuu ja illat pimenevät. Näitä on saatava!

Intiaanikesä, seksihelteet ja grillatut porsaan ribsit. Nämä kaikki kuuluu kesään. Vaikka muuten syön lihaa maltillisesti, ribsit on saatava kerran kesässä. Edullista kesäruokaa muuten nämä, ribsien kilohinta ei päätä huimaa.

Esivalmistelua uunissa

Ribsien valmistukseen kuuluu esikypsennys joko keittäen tai uunissa folion alla muhien. Useiden kokeilujen jälkeen olen päätynyt jälkimmäiseen, sillä se on helpompi ja näin lihan makua ei karkaa keitinveteen.

Mitä ribsejä sitten ostaa? Ribsejä nimittäin löytyy kaupan hyllyltä monenlaisia. Oma suosikkini on reseptissä mainitut porsaan spare ribsit eli pitkät ja lihaisat ribsit.

Spare ribsien lisäksi hyllystä voi napata baby ribsit eli lyhyemmät, selkäpuolen luutikut. Maku on hyvä kyllä, mutta lihaa on vähemmän jyrsittäväksi kuin spare ribseissä, joten suosin ensimmäisiä.

Soosissa sen salaisuus

Ribsien kanssa voi käyttää kaupan hyllyltä poimittuja, valmiita grillikastikkeita, mutta kun kerran erehdyt valmistamaan BBQ-soosin itse, ei paluuta ole. Ja olen todennut, että ei tuon soosin sekoittelu nyt juuri harmaita hiuksia aiheuta, joten suosittelen.

Itse en kaipaa ribsien kanssa juuri muuta kuin jotain vihanneksta, jota myös voi käsin nautiskella. Grillatut maissit tai herneenpalot toimii superhyvin. Sujauta nämä grilliin hieman ennen ribsejä, niin aterian ainekset valmistuvat samanaikaisesti.

Grillipunkku pöytään

Joka kesä pitää olla se joku mehevän muheva punaviini, joka kaivetaan esiin, kun pöydässä on jotain tällaista mausteista, mehevää grillilihaa.

Vaikka enemmän olen eurooppalaisten viinien ystävä, niin ribsien kanssa herkästi käännyn uuden maailman viinien puoleen. Sieltä kun löydän sopivasti savuisia, runsaan hedelmäisiä ja reheviä grillipunkkuja kesän jokaiseen lihaisaan lähtöön.

Grillatut spare ribsit

2 hengelle
n. 1500 g spare ribsejä
4 rkl valmista rub-kuivamausteseosta

BBQ-kastike:
1 dl vahvaa kahvia
2 dl ketsuppia
1 dl balsamicoa
3 rkl muscovadosokeria
2 isoa valkosipulinkynttä
1 tl chilihiutaleita
3 rkl dijonsinappia
2 rkl worcestershirekastiketta
1 rkl chilijauhetta

1. Valmista ensin BBQ-kastike. Murskaa valkosipuli. Sekoita ainekset kattilassa ja anna kiehua noin 10–15 minuuttia. Siivilöi kastike.
2. Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Hiero kuivamausteseos molemmin puolin ribsien pintaan. Anna maustua.
3. Aseta ribsit rinnakkain leivinpaperin päälle pellille. Peitä kevyesti foliolla ja kypsennä 150 asteessa noin 3 tuntia tai kunnes liha on kypsää ja irtonaista.
4. Sivele ribsit grillikastikkeella ja grillaa lihan pinta rapeaksi grillissä BBQ-kastikkeella valellen. Leikkaa valmiit ribsit paloiksi luiden välistä ja tarjoa loppu kastike lisukkeena.

Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Viinipörssin viinisuositukset reseptille: