Viini ja pizza! Mieleen tulee väistämättä ajatus italialaisen viinin valitsemisesta, mutta toki myös muiden maiden viinit sopivat hyvin pizzan pariksi. Tästä löydät meidän ehdotuksia muutamiin viinityyleihin ja rypäleisiin joita voit harkita, kun etsit sopivaa viiniä pizzalle.
Katso kumppanimme Flavoradon resepti napolilaiselle pizzapohjalle.
Voimakkaat maut vaativat rotevaa viiniä
Kuten kaikessa ruoan ja viinin yhteensovittamisessa, perussääntö on, että mitä voimakkaampia makuja ja vahvempaa suolaisuutta pizzassa on – sitä maukkaampaa ja voimakkaampaa viiniä tarvitaan. Toisaalta taas miedommat täytteet pizzassa sointuvat parhaiten lempeämmän viinin kanssa.
Tomaattikastike kaipaa raikkautta
Tavallisimmassa pizzassa on yleensä pohjana tomaattikastike sekä kermainen mozzarella, ja tällaiseen pizzaan sopii punaviini jossa on tiettyä raikkautta ja sopivasti hapokkuutta, ja joka sopii vastapainoksi rasvaisen juuston sekä makean ja happaman tomaatin kanssa.
Hyviä vaihtoehtoja ovat Chianti (valmistettu Sangiovese-rypäleestä), Valpolicellasta peräisin olevat viinit tai Barbera-rypäleestä valmistettu viini. Nämä ovat varmoja vaihtoehtoja, jotka sopivat useimpien pizzojen kanssa.
Valkoinen pizza, jossa ei ole tomaattikastiketta ja jonka täytteenä on esimerkiksi mereneläviä tai kasviksia, sopii hyvin yhteen valkoviinin kanssa. Hyviä vaihtoehtoja ovat hedelmäiset ja raikkaat viinit: Verdicchio, Pinot Grigio, ja raikkaan hedelmäiset kuohuviinit, kuten Prosecco.
Makeaa marjaisuutta tuliselle pizzalle
Jos pidät mausteisesta salamista tai tulisista mausteista pizzan päällä, on hyvä etsiä sen pariksi viini, joka kestää tulisuutta. Valitse maukas viini, jossa on hieman marjaista makeutta: Zinfandel/Primitivo-viini, Ripasso, tai Appassimento toimivat hienosti. Myös hieman jäännössokeria sisältävät valkoviinit toimivat tässä tapauksessa hienosti!
Pizzaperjantai on pelastettu! Kokeile esim. näitä viinejä: