Halloween saa ruokakaupat täyttymään erilaisista kurpitsoista. Siitä huolimatta voit toki ostaa kurpitsoja koko syksyn, vaikka sesonki onkin Halloweenin aikaan! Valitse kurpitsa, joka on painava ja kuulostaa ontolta, kun koputat siihen.
Miten kypsentää kurpitsa?
Kurpitsan voi keittää, paistaa, paistaa uunissa, marinoida, keittää chutneyssa, syödä raakana salaatissa ja käyttää sekä makeassa että suolaisissa leivonnaisissa. Maustehyllystä kurpitsaan sopivia makukavereita suolan ja pippurin lisäksi ovat esimerkiksi timjami, valkosipuli, chili, rosmariini, rakuuna, salvia, muskottipähkinä, kaneli ja inkivääri.
Valmista kurpitsasta vaikkapa samettinen kurpitsakeitto kumppanimme Flavoradon reseptillä.
Myskikurpitsaa, hokkaidoa vai spagettikurpitsaa?
Muista, että yksi kurpitsatyyppi voidaan yleensä vaihtaa toiseen, jos sinulla on vaikeuksia saada täsmälleen reseptissä mainittua, tai jos sinulla on ylimääräistä kurpitsaa, jota haluat käyttää ruoan valmistukseen. Myös koristeluun tarkoitetun kurpitsan hedelmä kannattaa hyödyntää! Esim. Klassisella halloween-kurpitsalla on herkullinen hedelmäliha.
P.S. Älä heitä kurpitsansiemeniä pois! Huuhtele ne puhtaaksi hedelmälihasta ja paahda oliiviöljyn ja suolan kanssa uunissa (175° n. 30 minuuttia) rapeaksi välipalaksi, jota voi syödä niin perjantaiherkkuna kuin salaatin tai keiton lisukkeena.
Millainen viini sopii kurpitsan seuraan?
Kurpitsan hento makeus kaipailee vierelleen keskitäyteläisiä, kypsän marjaisia ja hedelmäisiä viinejä, joissa on eloisa hapokkuus. Valkoviiniksi kannattaa valita mehevän hedelmäinen viini, jossa on sopivasti aromaattisuutta ja hedelmää kannattelevaa hapokkuutta.