Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Viinipörssin Viisi Roseemyyttiä
Artikkelit

Viinipörssin Viisi Roseemyyttiä

1. Roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä

Väärin: Rosé valmistetaan punaviinirypäleistä, mutta puristamisen jälkeen kuoret poistetaan nopeasti rypäleen puristemehusta. Väri tulee rypäleen kuoresta eikä hedelmälihasta, ja mitä kauemmin kuoren annetaan olla puristemehussa, sitä tummempi väri on.

2. Vaalea rosé on aina laadukkaampaa kuin tumma

Väärin: Roseeviinin laatu ei todellakaan ole värin määräämä. Viinin väri riippuu käytetystä rypälelajikkeesta ja kuten yllä mainittu, rypäleen kuoresta. Erittäin haaleiden viinien kohdalla rypäleet puristetaan eikä kuoria jätetä lainkaan puristemehuun. Tiivistetysti: roseen väri ei määritä laatua, vaan heijastaa useammin viinintekijän tyyliä, sekä tuotteen valmistuspaikkaa.

3. Rosee ei toimi ruoan kanssa

Väärin: päinvastoin, roseeviinit ovat usein erittäin hyviä vaihtoehtoja ruoan pariksi. Ne ovat loppujen lopuksi jotain punaisen ja valkoisen väliltä, ja sopivat monenlaisiin ruokiin. Myytti elää ajoilta, jolloin monet roseeviinit olivat makeita, mutta nykyään useimmat näistä ovat kuivia, pirteitä, ja hapokkaita. Kokeile merenelävien, kalan tai kevyempien kasvis- tai kanaruokien kanssa. Voidaan siis sanoa, että reipas rosé toimii hyvin ympäri vuoden, eikä vain kesäterasseilla!

4. Roseeviiniä valmistetaan vain Etelä-Ranskassa

Väärin: Noin kolmasosa maailman roseeviinistä tulee Ranskasta, mutta sitä valmistetaan myös monissa muissa maissa, kuten Espanjassa, Saksassa, Itävallassa ja jopa Suomessa!

5. Roseeviini on aina huonompilaatuista kuin puna- ja valkoviini

Väärin: kyseessä on myytti joka perustuu ajatukseen, että viinintekijät näkisivät roseeviinin eräänlaisena huonolaatuisena vaihtoehtona, joka on valmistettu rypäleistä jotka eivät sovellu puna- ja valkoviinien valmistukseen. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan roseesta voidaan ajatella aivan kuten puna- ja valkoviineistäkin; on olemassa laadultaan erilaisia viinejä.