Illat pimenevät ja syysmyrskyt yltyvät. Monet uusivat vaatekaappiaan syksyyn sopivilla vaatekerroilla, mutta nyt on myös täydellinen hetki jemmata muutama viinilöytö pahan päivän varalle! Syksy maistuu astetta paremmalta, kun kaapista löytyy viini joka tilanteeseen.
Samppanja – viinikaapin “pikkumusta”
Kuplien kuningatar ei koskaan petä! Samppanjaa olisi hyvä olla aina varastossa, ihan vaan varmuuden vuoksi. Laadukas samppanja sopii lähes ruoalle kuin ruoalle ja on myös loistava aperitiivi. Paras pullo myös yllätysvieraiden varalle! Muista, että samppanja on hyvä tarjoilla pari astetta jääkaappilämpötilää lämpimämpänä.
Kuiva valkoviini – se valkoinen, hyvin istuva kauluspaita
Kuiva valkoviini toimii monenlaisen kasvis- ja kalaruoan seurassa. Takuuvarma kestosuosikki on tottakai riesling, mutta muista myös muut valkoiset lajikkeet, kuten Grüner Veltliner, Pinot Gris ja Albariño. Kunhan löydät lempiviinisi, kannattaa sitä olla aina varastossa.
Mehevä punaviini – pehmeä sisäinen villapaita
Pehmeä, mukavasti lämmittävä punaviini on täydellinen valinta, kun haluat käpertyä viltin alle ja nauttia tunnelmallisesta illasta. Jos olet tuhtien viinien ystävä, suosi esim. cabernet sauvignon, shiraz, merlot, barbera tai tempranillo -viinejä. Myös makean mausteiset italialaiset ripassot ovat monen viininystävän mieleen. Jos sen sijaan pidät raikkaan kepeistä punaviinejä, kokeile gamayta, pinot noiria tai vaikka mielenkiintoista menciaa!
Boksiviini – kuin vaatekaapin sopivasti kulahtaneet lempifarkut
Helppo ja käytännöllinen valinta. Boksin voi kaivaa esiin helposti, nauttia pieniä määriä kerrallaan ja sopii suuremmallekin porukalle. Boksiviinit ovat myös ympäristöystävällinen vaihtoehto ja säilyvät avattuna pulloviinejä pidempään!
Säilytä ja tarjoile viinit oikein
Et tarvitse välttämättä omaa viinikaappia viinien säilyttämiseen. Tärkeintä on, että viinit säilytetään pimeässä ja tasalämpöisessä paikassa. Oivallinen paikka on vaikka vaatekaapin perukoilla!
Myös tarjoilulämpötilalla on merkitystä! Helppo nyrkkisääntö on, että valkoviinit ja kuohuvat voi laittaa jääkaappiin useampaa tuntia ennen tarjoilua ja ottaa ne sieltä pois noin puoli tuntia–tunti ennen tarjoilua, kun taas punaviinit voi laittaa jääkappiin viilentymään tunniksi-puoleksi ennen tarjoilua. Mitä kevyempi punaviini on, sitä viileämpänä se kannattaa tarjota.