Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Tölkkiruokaa tarjolle!
Viikonloppu Marin tapaan

Tölkkiruokaa tarjolle!

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Oletko koskaan ajatellut, kuinka tärkeää osaa ruokailussamme säilykkeet ajavat? Tartuin tähän ajatukseen jo viime vuonna somessa. Nyt huhtikuun alussa pullahti ulos tuorein kirjani säilykeherkuttelusta. Tölkkiruokaa-kirjassa on 60 reseptiä suosikkisäilykkeitäni hyödyntäen.

Kaapistani löytyy aina tietty valikoima hyväksi todettuja säilykkeitä: sardelleja ilman en voisi elää, sillä niistä syntyy todella helposti ateria tai snäki muutamilla lisäaineksiela, laadukas tonnikala on luottotölkkini niin arkeen kuin juhlaankin ja kipakka italialainen salamitahna nduja on löytänyt oman tärkeän paikkansa näiden kaverien rinnalla kuivakaapissa.

Mikä ihmeen tölkkiruoka?

Moni herkästi ajattelee, että tölkkiruoassa kyse on jostain ankeista arjentaklaaja-aterioista, joissa maulla ei niin väliä. Nyrpistipä joku nenäänsäkin ja totesi, ’en pidä säilykkeistä’, kun kerroin kirjani aihepiirin. Mutta tällöin ei nähdä tätä kokonaisuutta, mitä kaikkea suussa sulavaa säilykkeistä syntyy.

Tölkkiruoka on ruokaa, jossa säilykkeet muodostavat päämaun aterialle tai ruokaa, jossa kaikki ainekset makunystyröitä hellivään ateriaan kaavitaan ulos tölkeistä.

Tölkkien sisällöistä valmistuu -toki niitä maittavia arkiruokia- mutta myös äärettömän herkullisia viikonlopputarjottavia, makeita herkkuja, leivonnaisia ja jälkkäreitä sekä sukat jaloissa pyörimään saavia hurmausruokia. Usko pois!

Parpikahummus on parin tölkin tölkkiruokaa

Tämä paprikahummus-resepti kulkee Tölkkiruokaa-kirjan jalanjäljissä. Se on tölkkiruokaa parhaimmillaan. Kaapista kaivetaan pari kikhernetölkkiä, paahdettuja paprikoita lasipurnukassaan ja lisäksi tarvitaan ripaus suolaa, vähän valkosipulia ja sitruunanmehua. Tölkkiruokien ydin on tässä. Helppoa, mutta sitäkin herkullisempaa.

Parikahummus on leipäpalalla suuhun kaavittava pikkusyötävä perjantai-illan naposteluun, sitä voi lusikoita leivälle voin asemasta tai siitä voi rikastaa ruokaisamman dipin koristelemalla pinnan hienonnetuilla vihanneksilla oman maun mukaan.

Koko perjantai-ilta tölkistä

Kokonaisen kattauksen tölkkiruokaa saat, kun valmistat paprikahummuksen, napsautat auki oliivipurkin, levität lautaselle sitruunamaustettuja sardiineja ja asettelet kulhoon jotain säilöttyjä, marinoituja kasviksia, kuten artisokan sydämiä. Tämä lisäksi tarvitset vain rapeakuorista leipää ja niin, sitä ihanaa viiniä lasiin!

Haluatko Tölkkiruokaa-kirjan ilahduttamaan kokkailujasi? Käy osallistumassa Tölkkiruokaa-kirjan arvontaan Viinipörssin Instagramissa!

Paprikahummus

6 henkilölle

400 g veteen säilöttyjä kikherneitä
noin 90 g grillattuja paprikoita öljyssä
2 rkl paprikoiden öljyä
1 valkosipulin kynsi
1 pienen sitruunan mehu
1 tl chilihiutaleita
1 tl suolaa

Pinnalle:
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl pinjansiemeniä
lehtipersiljaa

Tarjoiluun:
rapeaa maalaispatonkia

1. Valuta kikherneiden liemi. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla.
2. Lisää kaikki aineet monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä paprikahummus lautaselle, valuta päälle oliiviöljyä ja koristele pinjansiemenillä ja lehtipersiljalla. Tarjoa patongin kanssa.

Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen

Viinipörssin viinisuositukset paprikahummuksen seuraan: