Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Viikonloppu Marin tapaan: Suppilovahverorisottoa pöytään, sillä sieniaika jatkuu edelleen!
Viikonloppu Marin tapaan

Viikonloppu Marin tapaan: Suppilovahverorisottoa pöytään, sillä sieniaika jatkuu edelleen!

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Suppilovahveroita voi poimia aivan siihen asti, kun lumi peittää maan. Sormet saattavat tässä touhussa hieman kohmettua, mutta lopputulos palkitsee. Kermainen ja lohduttavan herkullinen suppisrisotto kruunaa niin arjen kuin viikonlopunkin.

Sienirisotto on mielestäni yksi parhaita herkkuja, mitä sienistä voi valmistaa. Kaltaiseni sienihullu tekee risoton, jos toisenkin jokaiselle maasta pongahtavalle sienelle. Näin suppilovahveroajan
käydessä kuumana, risottopataani päätyvät nämä loppusyksyn satoisat sienet.

Rohkeasti nestettä, runsaasti voita

Suppilovahverorisoton, kuten minkä tahansa risoton, valmistuksessa pätee kolme tärkeää sääntöä: aivan ensimmäiseksi risottoon lorautetaan riittävästi hapokkuutta viinistä. Toinen sääntö kannustaa olemaan kitsastelematta voin ja parmesaanin antamasta kermaisuudesta. Kolmas ja viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin sääntö on se, että valmiin risoton tulee olla
valuvaa. Risotto ei koskaan ole keko, joka lautasella kumpuilee, vaan se valuu taivaallisen herkulliseksi, tasaiseksi peitoksi lautaselle. Tämä vaatii rohkeaa nesteen lisäämistä risottoon, vaikka vielä valmistuksen loppuvaiheessa.

18 minuutin matka

Oma nyrkkisääntöni on se, että risotto kuin risotto kypsyy juuri sopivaksi, hieman purutuntumaa antavan kypsäksi, tarkalleen 18 minuutissa. Sen yli ei sovi mennä, uskoa mua!

Sienirisotot ovat siitä mainioita, että niiden kyytipojaksi sopii sovitella sekä puna-, että valkoviiniä. Ihan oman maun mukaan.

Valitse viini oman maun mukaan

Valkoviinissä olisi hyvä olla kermaista runsautta ja voimainen pyöreyskään ei ole pahaksi. Punaviiniksi sopii parhaiten keskitäyteläinen, pehmeätanniininen viini, jossa on sopivasti marjaisuutta ja syksyisten lehtien klangia.

Suppilovahverorisotto

4 hengelle

reilu litra suppilovahveroita
1 rkl voita
ripaus suolaa
2 salottisipulia
2 rkl oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
8 dl kana- tai kasvislientä fondista
50 g voita
100 g parmesaania
mustapippuria myllystä
½ ruukku lehtipersiljaa
sormisuolaa

  1. Puhdista sienet ja paista niistä pannulla nesteet pois. Lisää voi ja suolaa sienet. Paista vielä hetki. Ota ¾ sienistä sivuun ja paista loppu neljäsosa rapeiksi risoton koristelua silmällä pitäen.
  2. Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä risottokasarissa. Lisää riisi. Sekoita hetki, kunnes öljy imeytyy riisiin. Kaada kasariin viini ja anna sen imeytyä riisiin joukkoon koko ajan sekoittaen. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää pari kauhallista lientä sekä ¾ sienistä.
  3. Kypsennä risottoa jatkuvasti sekoittaen ja nestettä lisäten sitä mukaa, kun se imeytyy riisiin. Jatka, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää. Sekoita loppuvaiheessa joukkoon voi sekä raastettu parmesaani. Rouhi joukkoon mustapippuria. Kypsennä vielä hetki, yhteensä n. 18 minuutin ajan.
  4. Kun risotto on valmista, maista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jaa suppilovahverorisotto lautasille ja lisää pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa sekä rapeaksi paistetut suppilovahverot. Tarjoa heti parmesaanin kera.

Teksti, resepti ja kuvat: Mari Moilanen

Viinipörssin suositukset suppilovahverorisoton seuraan:

Löytö
Verrocchio Valpolicella Ripasso Superiore 2021
Punaviinit
Pullo
750ml

Verrocchio Valpolicella Ripasso Superiore 2021

Italia
Veneto
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Nauta
Juustot
Porsas
15,90
Löytö
Enzo Bartoli Langhe Rosso 2021 hanapakkaus
Punaviinit
Hanapakkaus
3000ml

Enzo Bartoli Langhe Rosso 2021 hanapakkaus

Italia
Piedmont
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Nauta
Grilliruoka
Juustot
41,95