Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Sardellipastan suolaista hurmaa!
Viikonloppu Marin tapaan

Sardellipastan suolaista hurmaa!

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Sardellipasta on yksinkertainen, mutta oiva pasta, jossa pääosassa öljyyn säilötyt, suolaiset sardellit ja sitruuna säestää rinnalla.

Kaapistani löytyy aina purkki jos toinenkin näitä runsassuolaisia, umamisia ja öljyyn säilöttyjä pikkukaloja. Ja todettakoon heti kärkeen, että anjoviksilla ei voi sardelleja korvata, kyseessä ihan eri tuote. Sardellien englanninkielinen nimi, anchovy, vain saattaa tehdä tepposet.

Simppeli säilyke, monta käyttötapaa

Sardelleista on moneksi. Ne aateloivat herkullisen klassikon, caesarsalaatin, täplittävät ranskalaisen piirakkaherkun, pissaladien pintaa ja antavat makuaan pasta puttanescaan.

Sardellivoi on jumalaista vihannesten, kalan ja pihvien päälle sulaneena eikä pidä unohtaa ihanaa bagna cauda-dippiä. Yksinkertaisemmillaan muutama sardellisiivun annetaan sulaa kuumaan öljyyn ja ykskaks pelkkä öljy onkin täynnänsä makua.

Muutaman aineksen sardellipasta

Vaikka sardellit on simppeli säilyke, niistä taitotut ruoat ovat sellaisia asteen parempia herkkuja. Se on se syvä maku, mikä sardelleista tulee.

Tämän sardellipastan raaka-ainelista ei päätä huimaa. Maku on sitten toista maata.

Viiniksi valkoista

Viiniksi joku välimerellisen raikas valkkari on hyvä valinta, sillä sardellien rikkaus kaipaa taltuttajaa. Sardellipasta on helppo pasta mökkiviikonloppuun, tai tavalliseen lauantaihin, jolloin haluat lasin
rapsakkaa valkkaria ja jonkun käden käänteessä valmistuvan, makoisan pastan. Look no further!

Sardellipasta

4 hengelle

90 g tölkki sardelleja
2 rkl oliiviöljyä
3-4 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu ja -kuori
2-3 rkl silputtua lehtipersiljaa
1 tl chilihiutaleita
mustapippuria
suolaa tarvittaessa

Pangrattato:
2 rkl oliiviöljyä
2 dl pankojauhoja
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1/2 tl chilihiutaleita
1/2 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä

Tarjoiluun 400 g fettucinea ja pangrattatoa

Valmista pangrattato. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla, lisää pankojauhot ja raastettu valkosipulinkynsi. Mausta chilihiutaleilla, suolalla ja mustapippurilla. Paista pangrattato kullanruskeaksi ja rapeaksi.

Kuumenna oliiviöljy pannulla. Lisää sardellit öljyineen ja ohueksi mandoliinilla siivutetut valkosipulinkynnet. Sekoittele, kunnes sardellit sulavat öljyn joukkoon ja valkosipuli kypsyy.

Lisää sitruunan kuori sekä -mehu, chilihiutaleet, silputtu lehtipersilja, pari rouhausta mustapippuria ja tarvittaessa ripaus suolaa.

Sekoita kypsä pasta pannulla sardellikastikkeen joukkoon ja tarjoile parmesaaniraasteen tai rouhean pangrattaton kanssa.

Teksti, resepti ja kuva: Mari Moilanen

Viinipörssin viinisuositus sardellipastan seuraan:

Hyvä Ostos
Klados White Diva 2022
Valkoviinit
Pullo
750ml

Klados White Diva 2022

Kreikka
PGI Rethymno
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Äyriäiset
Kala
Juustot
Kala
24,84