Pullonpyöritys-haastattelussa tällä kertaa Netta Laurenne. Netta on sertifioitu sommelier ja viinintekijä, joka maahantuo pientuottajaviinejä ja pitää yllä Viinielämää-palvelualustaa viininystäville. Hän on myös laulaja ja musiikintekijä.
Mitä elämässäsi tapahtuu juuri nyt?
Yritän saada työkiireiden lomassa tentittyä valmiiksi WSET Diploma-opinnot ja parhaillaan minulla on myös kahden albumin tuotannot käynnissä, joiden lauluosuuksia äänitän. Laurenne/Louhimo -duon toinen albumi on tulossa myöhemmin tänä vuonna, samoin ecuadorilais-suomalaisen Black Sun -bändin levy.
Millainen on suhteesi viiniin ja ruokaan?
Intohimoinen ja läsnäoleva. Vannon laadukkaiden raaka-aineiden nimeen ja pidän yksinkertaisuudesta ruuassa. Kun laatu on kunnossa, kantaa maut sellaisenaan. Niin ruuassa kuin viinissä, luonnonmukaisuus, korkealaatuisuus ja puhtaus ovat kriteereitä, joita arvostan.
Mikä on mieleenpainuvin viinihetkesi?
Niitä on ollut niin monia ja samalla viini on minulle osa jokapäiväistä elämää. En hössötä viinin ympärillä. Ehkä mieleenpainuvimmat hetket liittyvät aina läheisiin ihmisiin ja heidän kanssaan koettuihin hetkiin, jossa viini on ollut läsnä. Vaikkapa viinin juominen piknikillä sen tekijöiden kanssa piskuisella viinitarhalla, jonka rypäleistä viini on tehty.
Paras viini-musa-kombo?
Mikä ikinä on senhetkinen fiilis.
Mitä kaadat lasiisi keikan jälkeen?
Juon keikan jälkeen yleensä lasin valkoviiniä. Vettä on kulunut litroittain ennen keikkaa ja sen aikana, joten keikan jälkeen viini maistuu erityisen hyvältä.
Kenen kanssa haluaisit istahtaa lasilliselle?
Ernest Hemingwayn. Olen aina ollut lukutoukka ja rakastan erityisesti Hemingwayn tapaa kirjoittaa. Hänen ajatuksensa tekstin työstämisestä niin kauan, kunnes kaikki mahdollinen on otettu pois ja vain ydin on tallella, toimii ohjenuorana moneen asiaan elämässä. Hänen tuotoksissaan ei todella ole yhtäkään täytesanaa. Itse nautin tästä minimalismista. Lasilliselle jos toisellekin istuminen Hemingwayn kanssa olisi mahtavaa, koska hänen persoonansa kiehtoo minua.
10 ystävääsi tulee yllätysvierailulle – mitä tarjoat?
Galicialaisia säilykkeitä eli sinisimpukoita ja partaveitsisimpukoita minulta löytyy aina kaapista, samoin kuin albariñoa. Pääruuaksi nyhjäisisin tyhjästä tryffelipastaa, sillä siihenkin löytyy melkein aina tarvittavat raaka-aineet kaapista: tagliolini-pastaa, tryffelivoita/-öljyä, voita ja parmesaania. Siihen kylkeen sopii täyteläisempi, tammikypsytetty chardonnay, jota minulla myös on aina viinikaapissa.
Jälkkäriksi taikoisin galicialaisen mantelitortun, Tarta de Santiagon. Tämä helppo, muutaman raaka-aineen gluteeniton torttu on yksi arkemme sulostuttajista ja se sopii mainiosti myös juhlaan.
Kuva: Henni Hyvärinen