Viinipörssin pullonpyörityksessä keittiömestari ja Food Designer, Linnea Vihonen.
Mitä elämässäsi tapahtuu juuri nyt?
Syksyllä suunnitellaan jo ensi vuotta mutta toteutetaan myös tapahtumia, kuten lokakuussa Kirjamessujen Näytöskeittiön houstaaminen hienojen vieraiden kanssa. Marraskuussa lähden opintomatkalle Kolumbiaan etsimään autenttisia, paikallisia reseptejä ja tutustumaan maan erityiseen luontoon. Ensi vuonna on luvassa uusia ohjelmia tv:n puolella, mm. maaliskuussa starttaava Farmi Suomi -ohjelma.
Millainen on suhteesi viiniin?
Intohimoinen mutta myös arkinen. Nautin yhtä paljon kiireettömästä lasillisesta punaviiniä kylminä syysiltoina villaviltin alla kotona, kuin sommelierin valitsemista viinisuosituksista pitkillä illallisilla.
Mikä on mieleenpainuvin viini-ruokahetkesi?
Päällimmäisenä muistuu mieleen kesän pyörämatka Tukholman saaristossa. Saavuimme lautalla kuvankauniiseen ja idylliseen Sandhamnin saareen, missä istuimme pienessä, boat house -tyyppisessä ravintolassa ilta-auringossa terassilla meren äärellä. Tilasimme paikallisen klassikon, tuoreita savustettuja, kokonaisia katkarapuja ja lasit sampanjaa. Lokaatio, hetki ja seura olivat täydellisiä.
Parin vuoden takainen matka Sisiliaan ystävän kanssa oli myös erityinen. Haimme kaupoista sesongin parhaat tomaatit ja munakoisot, pullean kypsiä aprikooseja ja manteleita, burrataa, ruohontuoksuista oliiviöljyä ja rapeaa leipää. Söimme illallisen merelle aukeavalla parvekkeella ja joimme paikallista luomuroséeviiniä heinäsirkkojen sirinä taustalla sitruunapuiden keskellä.
Paras viiniravintola?
Niitä on monia! Rakastan pistäytyä ravintoloihin lasilliselle baaritiskille ja seurata vilkkaan, eläväisen ravintolan serviisiä.
Miten päädyit alunperin kokiksi?
Puhtaasti rakkaudesta raaka-aineisiin! Lähdin opiskelemaan ravintolakoulu Perhoon 25-vuotiaana, kun huomasin, että voisin rakentaa intohimostani itselleni ammatin. Olen iloinen, että olen saanut hienoja mahdollisuuksia tehdä töitä upeiden ammattilaisten kanssa ja toteuttaa yhdessä sitä mitä rakastan eniten – elämysten luomista ihmisille.
Kuvaile täydellinen miljöö nautiskella viiniä
Olen joskus sanonut, että kuuma kesäpäivä, lasi roséeta, helteestä hikoileva viinilasi, aaltojen kohina rantaa vasten ja iloinen ystäväporukka, on yksi suosikkihetkistäni.
Kenen kanssa haluaisit juoda viiniä?
Rakastan reissata reppuselässä ympäri maailmaa tutustuen uusiin kulttuureihin ja eksoottisiin makumaailmoihin. Yksi idoleistani on Helinä Rautavaara, joka oli suomalainen tutkimusmatkailija ja seikkailija, joka lähes 40 vuoden ajan matkusteli 1950-luvulta lähtien ympäri maailmaa lähinnä polkupyörällä tai liftaten. Kuinka inspiroivaa ja miten mahtavia tarinoita Helinällä olisikaan kerrottavanaan!
Antaisitko kolme vinkkiä ruokien stailaukseen kotikokille?
- Valitse lautanen, joka on vaalea tai selkeän värinen. Jos lautasen värimaailmassa tapahtuu liikaa, jää ruoka helposti lautasen varjoon.
- Nosta ruoka eli pleittaa annos ilmavasti lautaselle. Jos lautaselle tulee useampia komponentteja, katso, että kaikki komponentit tulevat raikkaasti esille.
- Mieti annoksen värimaailmaa. Käytä esim. yrttejä, pikkelöityjä vihanneksia, syötäviä kukkia tai rapeita elementtejä, kuten rouhittuja pähkinöitä, tuomaan annokseen visuaalista rakennetta.
Linnea suosittelee: