Viinipörssin pullonpyörityksessä nyt Anniina Schreiner – viiniasiantuntija, WineandBeyond.fi.
Kerro lyhyesti itsestäsi / mitä elämässäsi tapahtuu juuri nyt?
Juuri nyt on vuoden kiireisin viinitastingien sesonki. On ollut ilo vetää paljon tastingeja niin pikkujoulujen kuin asiakastilaisuuksienkin merkeissä. Kirjoitan myös WineandBeyond.fi -viiniblogia ja sinne on tulossa muutama mielenkiintoinen ja ajankohtainen postaus tässä ennen joulua. Työhommien ulkopuolella harrastan laulua ja lauluyhtyeellämme on vielä pari konserttia
ennen joulua. Monenlaista touhua on tähän vuodenaikaan meneillään. Välillä täytyy singahdella paikasta toiseen ja painaa viinilasit huurussa, mutta se kuuluu usein loppuvuoden tunnelmaan.
Miten päädyit viiniasiantuntijaksi?
Olen aina pitänyt historiasta ja olin aikoinani lukioni paras historiankirjoittaja. En kuitenkaan lähtenyt opiskelemaan historiaa, vaan päädyin kauppatieteisiin. Opiskeluaikana hain vaihto-opiskelijaksi Ranskaan. En tällöin voinut arvatakaan, kuinka merkittävä päätös tämä olisi. Vaihtopaikka sattui Champagnen alueelle, mikä tuuri! Silloin 21-vuotiaana en tiennyt mitään viineistä, mutta sieltä palatessani olin jo ihastunut viinien monipuoliseen maailmaan. Suomeen palattuani viinit olivat minulle pitkään harrastus, kunnes noin kuusi vuotta sitten kaipasin uutta ammatillista suuntaa. Silloin heräsi ajatus, voisiko viini olla
ammattini? Mitä enemmän tätä mietin, sitä inspiroituneemmaksi tulin ja päätin alkaa suorittaa viinialan WSET-opintoja. Suoritin ammattilaistason koulutuksen 2019 ja samana syksynä perustin oman yritykseni, WineandBeyond.fi. Nyt olen työskennellyt neljä vuotta viinien parissa, ja se on ihanaa!
Mikä on parasta ammatissasi?
Viinien maailma tarjoaa täydellisen mahdollisuuden yhdistää minua kiinnostavia asioita kuten historiaa, maantietoa, kansainvälisyyttä, luontoa. Lisäksi on ihanaa päästä käyttämään eri aisteja. Olen aina rakastanut uusien asioiden oppimista, ja viinien maailmassa opittavaa todella riittää. Näin jälkeenpäin ajatellen, oikeastaan oli vain ajan kysymys, että päätyisin työskentelemään viinien parissa. Parasta on kuitenkin ihmisten kohtaaminen tastingeissa kiinnostavien viinien äärellä. On iso ilo olla mahdollistamassa uusia oivalluksia viineihin, tai omiin makumieltymyksiin liittyen. Yksityistastingeja pitäessäni huomaan usein olevani osana ihmisten hienoissa juhlahetkissä, se on todella arvokasta.
Mieleenpainuvin viinihetkesi?
Voi tämä on vaikea kysymys, sillä minulla on ollut niin paljon hienoja ja erilaisia viininhetkiä. Yksi vahvasti mieleenjäänyt hetki oli vuosi sitten syksyllä 2022. Olimme Saksassa, Rheingaun-alueen viinitarhoilla. Rhein joki virtasi hiljakseen viinitarhojen alapuolella ja joen toisella rannalla avautuivat näkymät Nahen ja Rheinhessenin viinialueille. Aurinko loisti pilvien lomasta ja valaisi maiseman erityisen hienosti. Tässä kolmen viinialueen risteyksessä, keskellä viinitarhaa, nautimme saman tarhan Riesling viiniä. Hetkessä oli vahva, juureva, läsnäolon tuntu. Siinä yhdistyivät upea viini, viinin kaunis kasvuympäristö, mahtava näköala ja sydämelliset ihmiset.
Mielenkiintoisin viinialue juuri nyt?
Kävin kuukausi sitten Espanjan Galiciassa, Atlantin rannikolla. Aluehan tunnetaan etenkin Albariño-lajikkeen valkoviineistä ja ne olivatkin hienoja. Vielä kiinnostavampi oli kuitenkin vähemmän tunnettu Ribeira Sacra DO, jossa liki 90% viineistä on punaviinejä. Maisemat olivat henkeäsalpaavan upeat ja viinit yllättivät laadullaan. Näitä viinejä ei toistaiseksi juurikaan tuoda Suomeen, mutta korkeatasoisissa viinibaareissa tai ravintoloissa niitä saattaa Suomessakin löytää. Myös Godello-viinit Galician alueelta ovat erittäin kiinnostavia ja moniulotteisia valkoviinejä, ja niihinkin olen ajatellut perehtyä tulevaisuudessa tarkemmin.
10 ystävääsi tulee yllätysvierailulle – mitä tarjoat?
Ihana yllätys! No, ehdottomasti tarjoaisin ensimmäiseksi samppanjaa tai franciacortaa. Jos kotona olisi sopivasti aineksia pyöräyttäisin mainiosti tähän vuodenaikaan sopivan pastan, Orzotto al pomodoro e parmigianan. Orzo on ikään kuin ”riisinmuotoista” pastaa. Sen rinnalle nappaisin
viinikaapista Langhen alueelta tulevan Nebbiolo-viinin. Ystäväni ovat skarppeja ja luultavasti olisivat tällä välin jo kattaneet pöydän ja valmistaneet pienet alkusalaatit. Jälkkäriksi olisi ihanaa tarjota raikas sitruunaposset ja Moscato d’Astia. Italialaiset viinit ja ruoat
ovat olleet minulla viime aikoina pinnalla, joten luultavasti yllätysvierailulle tulevat ystävätkin pääsisivät niitä nauttimaan.
Kenen kanssa haluaisit juoda viiniä?
Olen aina pitänyt historiasta ja ollut kiinnostunut monenlaisista asioista, joten tämä kysymys aiheutti ankaran pohdinnan. Miten voisin valita vain yhden henkilön? Lopulta päädyin Winston Churchilliin. Haluaisin hänet lounasseurakseni. Churchill tunnettiin suurena samppanjan ystävänä, jota hän nautti yleensä magnum-pulloista. Hänen kerrotaan myös sanoneen ”makuni on yksinkertainen, tyydyn helposti parhaaseen". Näin ollen, luonnollisesti, hän saisi valita juomamme. Olisi äärettömän mielenkiintoista kuulla hänen elämästään ja keskustella moninaisista asioista. Olen varma, että hänen tarinansa tai minun kysymykseni eivät loppuisi kesken. Hiukan vähemmän tunnettua lienee se, että ollessaan noin 40-vuotias Churchill alkoi maalata tauluja. Hän kehittyi ilmeisen taitavaksi taidemaalariksi. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan on Tower of the Koutoubia Mosque, jonka Churchill maalasi Marokossa 1943 lahjaksi Franklin D. Rooseveltille. Tämä teos myytiin huutokaupassa vuonna 2021, hinta nousi 8,3 miljoonaan puntaan. Lounaan jälkeen olisikin erinomaisen kiinnostavaa jatkaa Churchillin kanssa ”Paint and Wine” tyyliseen illanviettoon.
Mitä viiniä suosittelisit Viinipörssin valikoimasta tällä hetkellä?
Tällaisena kylmänä vuodenaikana huomaan kaipaavani viiniltä lämpöä ja runsautta. Viinipörssin valikoimasta poimisin Pegasus Amarone della Valpolicella -viinin. Sitä olisi mukavaa nautiskella rauhallisesti hyvässä seurassa ja seurata samalla viinin kehittymistä lasissa.