Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Sisukalle käyttöä!
Viikonloppu Marin tapaan

Sisukalle käyttöä!

Nykyään grilliin nakataan useimmiten niitä edullisimpia ruhonosia, mutta joskus myös sisäfileellä on paikkansa. Parsaa ja sisäfilettä vuoroin vartaaseen, niin syntyy ehtaa kesäruokaa. Marinadin sokeri on ehdoton, liha saa siitä kivan rapsakan pinnan.

Naudanlihavartaat on sellainen kesäruoka, jota kelpaa mökille tupsahtaville vieraillekin tarjota. En ole kovin innostunut vartaidenvääntäjä, mutta näitä kyllä himoitsen ja kerran kesässä grillissä tirisevät tikuissa parsat ja sisäfilebiitit.

Vaihtele vihanneksia

Tämä on siitä kiva resepti, että vartaaseen pujotettavia vihanneksia voi vaihdella maun ja mielitekojen mukaan. Välillä sujautan naudan seuraksi vihreää paprikaa, yleensä aina sipulia, joskus napakoita kirsikkatomaatteja, kesäkurpitsakin käy ja bataatti nyt on aina mainio.

Marinadiinkin suhtaudun rennoin rantein ja sävellän. Ruokosokerin voi korvata hunajalla, chilihiutaleet tuo makuun aina särmää eikä raastettu inkiväärikään ole pahitteeksi.

Grillipunaviini pöytään

Ydin reseptissä on kuitenkin aina sama. Naudanlihaa ja rapeita vihanneksia vartaaseen, makoisa marinadi lihalle ja vartaat grilliin tirisemään. Tämä on kesän luottoreseptini. Aina onnistuu, aina tulee hyvää ja aina maistuu porukalle kivan punkun kanssa.

Viiniksi valikoituu yleensä joku mainio punaviini, joka istuu grilliruoille. Suosin muun muassa zinfandeleja, joissa on runsautta ja yllin kyllin makua. Välillä taas lähden tiukemmalle linjalle ja Cabernet Sauvignon-vetoinen viini on passeli näille vartaille. Syrah-rypäleen ystävät kaivavat tämän pippurinpureman punkun esille.

Hyvältä maistuu, sen takaan!

Naudanlihavartaat

4 hengelle

n. 700 g naudan sisäfileetä
Marinadi:
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl ruokosokeria
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoviinietikkaa

Lisäksi:
1 nippu vihreää parsaa
2 keltasipulia
sormisuolaa

1. Hienonna valkosipulinkynnet hienoksi. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Leikkaa sisäfilee reilunkokoisiksi, samankokoisiksi paloiksi. Sekoita marinadi joukkoon niin, että kaikki naudanpalat peittyvät marinadiin.
2. Huuhtele parsat ja napsauta parsojen puumainen varsi pois. Leikkaa parsat parin sentin pätkiksi. Kuori ja lohko sipulit.
3. Pujota vartaisiin vuoroin parsoja, naudanpaloja ja sipulilohkoja. Grillaa naudanlihavartaita kuumassa grillissä reilu minuutti per puoli. Mausta sormisuolalla ja tarjoa ihanan grillipunaviinin kanssa.

Teksti ja kuva: Mari Moilanen

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Viinipörssin viinisuositukset vartaiden seuraan:

Löytö
Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore 2020
Punaviinit
Pullo
750ml

Enzo Bartoli Barbera d'Asti Superiore 2020

Italia
Piedmont
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Nauta
Pizza
Juustot
17,99
Löytö
Caravan Red Route 2022 hanapakkaus
Punaviinit
Hanapakkaus
3000ml

Caravan Red Route 2022 hanapakkaus

Australia
South Australia
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Grilliruoka
Seurustelujuoma
Porsas
37,64
Vinkki
Plan B Shiraz 2019
Punaviinit
Pullo
750ml

Plan B Shiraz 2019

Australia
Western Australia
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Grilliruoka
Lammas
Porsas
15,38