Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Kotikokin kalaviinit
Artikkelit

Kotikokin kalaviinit

Pikavinkkejä ja inspiraatiota viinin valintaan kalaruoalle


Mikä sopii minkä kanssa ja miksi? Mieti kokonaisuutta, kun valitset viiniä, äläkä tartu automaattisesti pulloon kuivaa valkoviiniä. Se toimii luultavasti hyvin, mutta pienellä harkinnalla voit luoda vielä parempia yhdistelmiä. Älä myöskään unohda rosee- tai kuohuviinejä. Molemmat ovat loistavia vaihtoehtoja kala- ja äyriäisruokien kanssa. Tietenkin myös punaviini, mieluiten marjaisa ja raikas, kevyt punaviinityyppi sopii hyvin joidenkin kalaruokien kanssa.

Valmistuksella on väliä


Valmistus: Se, MITEN kala tai äyriäiset kypsennetään, vaikuttaa siihen, mikä viini sopii parhaiten. Jos kala paistetaan voissa tai jos sen pohjana on kermainen kastike tai muhennos, sopii usein maukkaampi ja täyteläisempi viini, joka on maultaan pyöreämpi eikä liian hapokas, kuten maukas Chardonnay. Jos annos on raskas ja kermainen, voi toisaalta hapokas ja sitruksinen viini myös tasapainottaa kokonaisuutta.

Etenkin jos syöt mereneläviä luonnollisesti tai valmistat kalaruokaa, jossa on paljon happoja, kuten sitruspainotteista cevicheä tai kenties raakaa kalaa, on raikkaampi ja hapokkaampi viini sopivampi. Sitruksisten kastikkeiden pariin varma valinta on raikas ja hapokas riesling-viini.

Lohen tai nieriän seurassa riesling- ja chardonnay-viinien lisäksi kannattaa kokeilla esim. Trendikästä grüner veltlineriä, viognieriä, pinot gris’tä, gewürztramineria ja mausteisen hedelmäisiä blendejä.

Vältä tätä, kun valitset viiniä mereneläville


Jos jotakin kannattaa välttää, niin liian raskaita, täyteläisiä ja erittäin voimakkaita viinejä. Kala-ja äyriäisruokiin liittyy usein raikkaita ja hentoja makuja, emmekä halua liian raskaan viinin peittävän niitä.

Muista myös, että samppanja toimii yleisesti ottaen aina läpi aterian, ruoalle kuin ruoalle!