Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Kepeää kesäeloa – grillatut tandoorijättikatkaravut
Viikonloppu Marin tapaan

Kepeää kesäeloa – grillatut tandoorijättikatkaravut

Marinoi jättikatkaravut valmiissa tandoorikastikkeessa ja ylläty. Niin iisiä ja kädenkäänteessä. Kesäkokkailu valmistahnoin sujuu rennoin rantein ja lopputulos on aina suussa sulavaa. Vähän mausteista, vähän grillistä makua napannutta. Kesäruokaa parhaimmillaan!

Itselläni – ja varmaan monilla muillakin lomailijoilla – on haussa kesäruokareseptit, jotka eivät vaadi liikaa pinnistelyä. Kesä on vaan kerran vuodessa ja sen viettää mieluummin jossain muualla kuin keittiön uumenissa kärvistellen.

Kesällä kuivakaappini pullistelee erilaisia kesäkokkausta helpottavia tahnoja ja kastikkeita. Tummanoranssi tandooritahna on yksi tällainen luottotahna.

Mausta ei tingitä

Oma mottoni kesäkokkailulle on ’ mitä iisimpää, sen parempi’. Mutta tämä ei todellakaan tarkoita maussa tinkimistä. Kesällä luotan valmiisiin kastikkeisiin niiden helppouden ja makutakuun vuoksi.

Kesällä nostan lähes kaikki ruoat suoraan grillistä pöytään. Erityisen ihastunut olen pieniin jaettaviin annoksiin, joita voi kerralla tulla kesäpöytään pari-kolme erilaista. Nämä tandoorijättikatkaravut ovat juuri yksi tällainen annos.

Kesäapuna tandooritahna

Intialainen chilin, korianterin, valkosipulin sun muiden mausteiden ryydittämä tandooritahna on luottosoosinii niihin hetkiin, kun haluan pääraaka-aineeseen makua helposti.
Tandooritahnaa voi sivellä sellaisenaan tai jugurttiin sekoitettuna kalojen, kanannrintafileiden tai -wingsien sekä erilaisten lihojen pintaan. Viitsivä antaa ainesten hetken marinoitua, kiireinen voi nakata grillattavat suoraan grilliin tirisemään.

Sopiva viini ja salaattia grillistä

Näiden tandoorikatkojen seuraksi ei juuri muuta tarvitse kuin sopivan viinin ja jonkun kasvislisukkeen. Usein grillaan lisukkeeksi mehukkaan kypsää ananasta tai rapsakoita sydänsalaatteja. Tai molempi parempi.

Lisäksi kepeästi grillissä pyöräytetty flatbread tai naanleipä sopii myös näiden maukkaiden katkojen seuraksi.

Viinissä usein käännyn roseen puoleen, onhan nyt kesä hei. Kun vartaissa on mausteisuutta, on parempi kallistua puolikuivaan roseeseen kuin ikenet irveeseen vetävään rutikuivaan. ja jos roseeta ei kaapissa juuri ole, valkkarikin käy.

Grillatut tandoorijättikatkaravut

4 hengelle
750 g kuorettomia jättikatkarapuja (pakasteesta)
Tandoorimarinadi:
2 dl paksua turkkilaista jugurttia
1 rkl tandooritahnaa
2 rkl limenmehua
1 tl sormisuolaa
1 tl hunajaa

Sulata jättikatkaravut. Sekoita tandooritahna, limenmehu, hunaja ja suola jugurtin joukkoon ja lisää jättikatkaravut marinadiin. Anna maustua tunnin parin ajan viileässä.
Pujota jättikatkat liotettuihin vartaisiin ja grillaa kuumassa grillissä molemmin puolin n. parin minuutin ajan per puoli.

Teksti, resepti ja kuvat: Mari Moilanen

Mari Moilanen on pitkän linjan ruoka-alan ammattilainen, ruokatoimittaja ja -valokuvaaja sekä ruokavaikuttaja Jotain maukasta-kanavissa. Mari rakastaa pitkiä illallisia, samppanjan kepeitä kuplia, mökkeilyä ja sienestystä.

Lisää Marin reseptiikkaa löydät Instagramista @jotainmaukasta -tililtä.

Viinipörssin viinisuositukset reseptille: