Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Viinivinkit häihin ja juhliin
Artikkelit

Viinivinkit häihin ja juhliin

Vinkkejä viinin valintaan häihin ja juhliin

Oletko menossa naimisiin tai järjestämässä isoja juhlia, joihin olet aikeissa ostaa juotavaa tarjolle? Tässä koottuna parhaat vinkkimme siitä, minkä tyyppiset viinit voivat sopia juhlapäivän kunniaksi, ja kuinka paljon niitä tarvitset!

Kuohuviini

Hääjuhla alkaa useimmiten kuplivan alkumaljan kanssa. Kuohuviini on myös täydellinen alkujuoma juhlissa kuin juhlissa - eihän mikään viittaa juhlintaan kuin korkin poksahdusesta kajahtava ääni.

Budjetista ja juhlan koosta riippuen voit valita useista kuohuviinityypeistä. Samppanja on luonnollisesti se ylellinen, mutta myös kalliimpi vaihtoehto. Jos haluat hieman edullisemman, mutta silti korkealaatuisen tuotteen, löytyy muitakin kuohuviinejä jotka on valmistettu samalla menetelmällä kuin samppanja, eli ns. perinteisellä menetelmällä. Esimerkkejä näistä ovat espanjalainen Cava ja ranskalainen Cremant. Jos haluat ostaa edullista kuplivaa suurelle joukolle, löytyy myös runsaasti valinnanvaraa. Esimerkiksi Prosecco on hyvä vaihtoehto, jos pidät hedelmäisestä tyylistä.

Valkoviini

Viini kannattaa tietysti valita tarjottavan ruoan mukaan, mutta jos valitset muutaman eri tuotteen väliltä, ​​kannattaa panostaa raikkaaseen sekä hapokkaaseen viiniin. Valkoviini nautitaan jäähdytettynä, mutta isoissa juhlissa ja lämpimässä juhlatilassa nousee myös lasin lämpötila nopeasti. Myös tästä syystä on hyvä valita se raikkaan hapokas valkoviini, koska se maistuu edelleen raikkaalta, vaikka lämpötila hieman nouseekin.

Roseeviini

Roseeviini on mukava vaihtoehto valkoviinille ruuan kanssa. Valitse rosee joka on raikas ja kuiva - se sopii paremmin ruoan kanssa kuin marjaisen makeaan taipuvat roseet. Jos olet esimerkiksi tarjoamassa kalaa/äyriäisiä alku- ja pääruoaksi, voi olla mukavaa vaihtelua valita roseeta yhdelle näistä ruokalajeista. Rosee on myös erinomainen seurusteluviini illallisen jälkeen!

Punaviini

Älä valitse vieraillesi liian raskasta ja kovaa viiniä; muista, että tarjoat juotavaa suurelle joukolle, ja monet eivät ole tottuneet juomaan kovia viinejä. Raskaat viinit voivat myös saada aikaan raskaamman olon, joten suosi hedelmäistä ja raikasta viiniä. Jäähdytä punaviiniä hieman ennen tarjoilua, koska lämpötila nousee lasissa ja lämmin punaviini voidaan kokea latteaksi ja hilloiseksi.

Jälkiruokaviini

Jos tarjoilet jälkiruokaviiniä jälkiruoan tai hääkakun seuraksi, kannattaa harkita sellaisen viinin valitsemista, joka on vähintään yhtä makea kuin jälkiruoka/kakku. Ruoan makeus vaimentaa viinin makeutta, ja jotta viini ei maistuisi happamalta, on sen oltava makeampaa kuin jälkiruoka. Mitä tuhdimpi jälkiruoka, sitä raskaampi viini, (esimerkiksi Sauternes) ja päinvastoin, kevyt vadelmasorbetti tarvitsee kevyemmän viinin (kuten Moscato d'asti).


Kuinka monelle lasille pullo viiniä riittää?

Onnittelu- tai tervetulomalja: Normaalikokoinen 750 ml:n pullo samppanjaa tai muuta kuohuviiniä riittää noin 6 lasiin.

Alkupala: laske 1-2 lasillista/vieras. Jos olet kattanut pöydän valkoviinilaseilla, joihin mahtuu vähän vähemmän kuin suuriin laseihin, voit laskea noin 6 lasia/pullo.

Pääruoka: laske 2 lasillista/vieras, jotta juotavaa riittää useisiin ohjelmanumeroihin. Siinä tapauksessa riittää yksi pullo noin 5 lasiin.

Jälkiruokaviini: laske noin 5-7 cl/lasi, riippuen siitä millaiset lasit ovat käytössä.

Avec: Kahvin kanssa voi tarjoilla avecin, kuten konjakkia, rommia tai likööriä. Laske 4 cl annosta kohti. Jos haluat tarjoilla hääkakun jälkiruokana, voit jättää jälkiruokaviinin välistä ja valita kakun kaveriksi kahvin ja avecin. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, ettei ole oikeaa tai väärää!

Hanapakkaus: sisältää 4 tavallista pulloa viiniä.