Kaikessa grillatussa ruoassa on paahteinen maku, ja kun on kyse viinin yhdistämisestä grillatun ruoan kanssa, riippuu se siitä, mitä laitat grilliin: siipikarjaa, kalaa, lihaa vai kasvisruokaa? On myös tärkeää miettiä, millaisia mausteita tai marinadeja käytät ja mitä lisukkeita tarjotaan. Kuten aina: SINÄ valitset mistä pidät eniten, mutta tässä on muutamia vinkkejä joiden avulla pääsee alkuun.
Muutamia huomioon otettavia asioita ovat:
- Kevyemmät grilliruoat sopivat parhaiten yhteen kevyempien viinien kanssa
- Raskaammat ruoat ja maut vaativat raskaampia viinejä
- Mitä makeampi mauste, sitä makeampi viini sopii ruoan kanssa
- Mitä voimakkaampi ruoka, sitä pehmeämpi viini - vältä kovia ja tanniinisia viinejä
Punainen liha
Grillatun lihan kaveriksi tarvitaan viinejä joissa on runsaasti makua, ja jotka eivät anna ruoan ottaa täysin valtaa. Siispä jos haluat löytää hyviä grilliviinejä punaiselle lihalle, etsi viinejä seuraavista rypäleistä: Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Nebbiolo, Malbec ja Sangiovese.
Sianliha
Sianlihaa grillatessa villiintyy usein marinadien ja mausteiden kanssa, ja silloin tarvitaan viiniä, joka sopii niihin eikä ole liian kevyt. Valitse maukas ja hedelmäinen viini.Hyviä grilliviinejä sianlihalle: Rioja, Barbera, mausteinen Pinot Noir, Sangiovese ja Côtes-du-Rhône.
Amerikkalainen BBQ
Kyse on yleensä makkaroista, hampurilaisista ja ribseistä, jotka maustetaan voimakkaalla mausteseoksella eli rubilla tai makealla glaseerauksella ja tarjoillaan usein runsaiden kastikkeiden ja dippien kanssa. Hedelmäiset, marjaiset ja maukkaat viinit sopivatkin parhaiten tähän tarkoitukseen. Vältä liian kovia ja tanniinisia punaviinejä - ne voivat muuttaa maun kitkeräksi. Mitä makeampi glaseeraus, sitä makeampi viini tarvitaan. Etsi punaisia Zinfandel/Primitivo- tai Apassimento-viinejä, mutta jos pidät valkoisista viineistä, Riesling sopii hyvin erityisesti mausteisten makkaroiden kanssa.
Kana
Kana on miedomman makuista, joten älä valitse liian vahvaa viiniä - suosi kevyempää, pehmeämpää ja hedelmäisempää punaviiniä, kuten Pinot Noir, tai täyteläistä ja maukasta valkoviiniä. Jos puolestaan käytät rubia tai glaseerauskastiketta, saatat tarvita viiniin hieman enemmän voimaa, kuten Zinfandel tarjoaa. Jos marinadi on maustettu chilillä, sopii myös hedelmäisempi roséviini hyvin.
Vihannekset
Grillatuille vihanneksille sopii pyöreämpi ja voimakkaampi rosee, tai voimakkaampi valkoviini. Esimerkiksi tynnyrissä kypsytetty ja maukas Chardonnay tai Riesling.
Kala ja merenelävät
Kevyempiin makuihin, kuten grillattuun kalaan ja mereneläviin joissa maistuu sitrus ja yrtit, sopii raikas ja kuiva valkoviini, esimerkiksi sauvignon blanc, albariño, tai viileä chablis. Rasvaisemmalle kalalle kuten lohelle, sopii paremmin pyöreämpi viini; esimerkiksi voinen chardonnay, hedelmäinen rosé tai hedelmäinen punaviini, kuten pinot noir. Hieman vahvempiin, grillattuihin mereneläviin ja kalaruokiin sopii usein Verdicchio-rypäleestä valmistettu viini, ja jos olet maustanut ruoan chilillä ja valkosipulilla, kestää Riesling tulisuutta.
Kastikkeet
Myös valitsemallasi kastikkeella on merkitystä.
- Bearnaise-kastike: Rasvaiset kastikkeet pehmentävät kovempia viinejä - tuhdimman kastikkeen kanssa voit siis valita voimakkaampia ja kovempia viinejä joissa on enemmän tanniineja, kuten nebbiolo ja cabernet sauvignon
- BBQ-kastike: BBQ-kastikkeessa on usein paljon makeutta, ja tällöin tarvitset viiniä, joka kestää makeaa ja mausteista. Valitse hedelmäisempi ja makeampi rypäle, kuten Zinfandel, Sangiovese tai Ripasso.
- Valkosipulipohjainen kastike, esim. aioli tai tzatziki: Näihin yhdistyy vaikkapa hedelmäinen ja marjainen rosee, joka jaksaa tsempata valkosipulin vahvaa makua vastaan.
- Chilipohjaiset kastikkeet: Chili on tulinen, ja täten ruoan tulisuus tekee viinistä vähemmän makean mutta myös kovemman. Vältä liian voimakkaita viinejä ja valitse jotain hedelmäistä ja marjaista - Riesling, rosee tai ehkä kuohuva Prosecco.
Grilli kuumaksi ja nauttimaan!