Italiassa on valmistettu viiniä vuosisatojen ajan ja pelkkiä kaupallisia rypälelajikkeita maasta löytyy useita satoja. Italia on viinin- ja ruoanystävän suosikki, eikä suotta! Tässä Viinipörssin tämän hetken vinkit Italialaisiin viineihin – nämä kannattaa maistaa!
Trendikäs Nebbiolo
Nebbiolo on Piemonten alueen tunnetuin rypälelajike, vaikka alueen viljelypinta-alasta sitä on vain noin 10 %. Siitä valmistetaan mm. kuuluisat barolot ja barbarescot. Rypäleen nimi tulee italiankielisestä sanasta, “Nebbia”, joka tarkoittaa sumua. Aamusumu on tyypillinen ilmiö syksyisillä Nebbiolo-tarhoilla sadonkorjuun aikaan. Päivällä auringonpaiste ja raikkaat tuulet haihduttavat pilvet nopeasti. Nebbiolo-viinit ovat viiniharrastajien suosiossa sen elegantin ja monipuolisen aromimaailmansa, sekä huikean ikääntymispontentiaalinsa ansiosta. Baroloja ja barbarescoja lompakkoystävällisempiä Nebbiolo-viinejä ovat Piemonten eteläosista tulevat Langhe Nebbiolot.
Aina ihana amarone
Aromikkaat, makean mausteiset ja täyteläiset amarone-viinit tehään käsinpoimituista, kuivatusta rypäleistä appassimento-menetelmällä. Noin kolmen-neljän kuukauden kuivatuksen jälkeen rypäleet puristetaan, jonka jälkeen viiniä käytetään jopa parin kuukauden ajan. Amaronet ikäännytetään tammitynnyreissä yleensä kolmisen vuotta, jonka jälkeen seuraa vielä vähintään vuoden pullokypsytys.
Mikä ihmeen ripasso?
Ripassot tehdään kierrätetyistä amarone-rypäleistä. Ripasson valmistuksessa perinteinen punaviini käytetään uudelleen jo amaronen valmistuksessa käytettyjen, puristettujen rypäleiden kanssa. Tämä menetelämä tuo ripassolle makean mausteisia ja hennon rusinaisia aromeja.
Prosecco sopii kepeään illanviettoon
Prosecco on kepeä kupliva Venetosta, takuuvarma tunnelman nostattaja! Prosecco valmistetaan Glera-rypäleestä. Myös Pinot Noir on nykyään sallittu roseeproseccon valmistuksessa: sitä saa olla blendissä 10–15 % Gleran lisäksi. Proseccot valmistetaan nopealla ja tehokkaalla tankkikäymismenetelmällä: näin saadaan suhteellisen edullinen kuohuviini, joka on valmis markkinoille muutaman viikon kuluessa sadonkorjuusta.