Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Monipuolinen Italia on suomalaisten suosikki
Artikkelit

Monipuolinen Italia on suomalaisten suosikki

Italiassa on valmistettu viiniä vuosisatojen ajan ja pelkkiä kaupallisia rypälelajikkeita maasta löytyy useita satoja. Italia on viinin- ja ruoanystävän suosikki, eikä suotta! Tässä Viinipörssin tämän hetken vinkit Italialaisiin viineihin – nämä kannattaa maistaa!

Trendikäs Nebbiolo

Nebbiolo on Piemonten alueen tunnetuin rypälelajike, vaikka alueen viljelypinta-alasta sitä on vain noin 10 %. Siitä valmistetaan mm. kuuluisat barolot ja barbarescot. Rypäleen nimi tulee italiankielisestä sanasta, “Nebbia”, joka tarkoittaa sumua. Aamusumu on tyypillinen ilmiö syksyisillä Nebbiolo-tarhoilla sadonkorjuun aikaan. Päivällä auringonpaiste ja raikkaat tuulet haihduttavat pilvet nopeasti. Nebbiolo-viinit ovat viiniharrastajien suosiossa sen elegantin ja monipuolisen aromimaailmansa, sekä huikean ikääntymispontentiaalinsa ansiosta. Baroloja ja barbarescoja lompakkoystävällisempiä Nebbiolo-viinejä ovat Piemonten eteläosista tulevat Langhe Nebbiolot.

Aina ihana amarone

Aromikkaat, makean mausteiset ja täyteläiset amarone-viinit tehään käsinpoimituista, kuivatusta rypäleistä appassimento-menetelmällä. Noin kolmen-neljän kuukauden kuivatuksen jälkeen rypäleet puristetaan, jonka jälkeen viiniä käytetään jopa parin kuukauden ajan. Amaronet ikäännytetään tammitynnyreissä yleensä kolmisen vuotta, jonka jälkeen seuraa vielä vähintään vuoden pullokypsytys.

Mikä ihmeen ripasso?

Ripassot tehdään kierrätetyistä amarone-rypäleistä. Ripasson valmistuksessa perinteinen punaviini käytetään uudelleen jo amaronen valmistuksessa käytettyjen, puristettujen rypäleiden kanssa. Tämä menetelämä tuo ripassolle makean mausteisia ja hennon rusinaisia aromeja.

Prosecco sopii kepeään illanviettoon

Prosecco on kepeä kupliva Venetosta, takuuvarma tunnelman nostattaja! Prosecco valmistetaan Glera-rypäleestä. Myös Pinot Noir on nykyään sallittu roseeproseccon valmistuksessa: sitä saa olla blendissä 10–15 % Gleran lisäksi. Proseccot valmistetaan nopealla ja tehokkaalla tankkikäymismenetelmällä: näin saadaan suhteellisen edullinen kuohuviini, joka on valmis markkinoille muutaman viikon kuluessa sadonkorjuusta.

Tutustu näihin:

Löytö
Enzo Bartoli Langhe Rosso 2021 hanapakkaus
Punaviinit
Hanapakkaus
3000ml

Enzo Bartoli Langhe Rosso 2021 hanapakkaus

Italia
Piedmont
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Nauta
Grilliruoka
Juustot
46,90
Hyvä Ostos
Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo 2021
Punaviinit
Pullo
750ml

Enzo Bartoli Langhe Nebbiolo 2021

Italia
Piedmont
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Juustot
17,48
Löytö
Pegasus Amarone della Valpolicella 2019
Punaviinit
Pullo
750ml

Pegasus Amarone della Valpolicella 2019

Italia
Veneto
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Nauta
Juustot
29,98
Löytö
Verrocchio Valpolicella Ripasso Superiore 2022
Punaviinit
Pullo
750ml

Verrocchio Valpolicella Ripasso Superiore 2022

Italia
Veneto
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Nauta
Juustot
Porsas
15,99
Löytö
Alberto Nani Organic Prosecco Extra Dry
Kuohuviinit ja samppanjat
Pullo
750ml

Alberto Nani Organic Prosecco Extra Dry

Italia
Veneto
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Makeus
Aperitiivi
Kala
Kasvikset
14,48