Vuoden tunnelmallisin juhlakausi lähestyy ja nyt on aika laittaa kuplivat kylmään ja valmistautua teemaan sopivilla eväillä! Samppanja on juhlien kuningatar – se pärjää ruoalle kuin ruoalle, vaikka läpi jouluaterian ja toimi myös loistavana aperitiivina. Kaiken lisäksi se on loistava lahjaviini!
Mikä tekee samppanjasta niin erityistä?
Samppanja tulee Champagnen maakunnasta Ranskasta ja sen historia ulottuu 1700-luvulle saakka. Viinin tyylikkäät kuplat perustuvat toiseen käymiseen viileissä kellareissa, joita on louhittu kilometrikaupalla syvälle kalkkikivikallioon. Samppanja on viinintekijän taidonnäyte ja suurin osa viineistä on sekoitteita useilta eri vuosikerroilta. Parhaina vuosina valmistetaan vintage-samppanjaa pelkästään kyseisen sadon rypäleistä. Maaperä Champagnessa on ainutlaatuista kalkkiveä ja miljoonia vuosia vanhaa merenpohjaa, näin ollen se luo täydellisen pohjan kuplivaan viiniin käytettäviin rypäleisiin. Pääasialliset rypälelajikkeet samppanjan valmistuksessa ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier.
Myös samppanjoista löytyy hyvän hinta-laatusuhteen vaihtoehtoja
Samppanjan ei aina tarvitse maksaa maltaita, myös hyvän hinta-laatusuhteen esimerkkejä löytyy Alkon valikoimasta! Nämä tuottajat eivät ehkä ole kaikista tunnetuimpia, mutta senpä takia myöskään niiden hinta ei ole karannut käsistä.