Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Viini + rapujuhlat
Artikkelit

Viini + rapujuhlat

Historiallisesti katsottuna on viinaa ja olutta nautittu sillin sekä rapujen kera, ja syy tähän on se, että emme ole olleet viininjuontikansaa kovinkaan pitkään. Kaikki eivät kuitenkaan innostu oluesta ja snapsista, ja jotkut juovat mieluummin viiniä rapujuhlissa – mikä toimii tietenkin mainiosti!

Mitkä maut dominoivat rapujuhlissa?

Rapujen lisäksi, joilla on oma varma paikkansa, löytyy pöydästä enemmän tai vähemmän klassisia lisukkeita joita ihmiset tarjoavat omien perinteiden mukaisesti: Västerbotten-juusto, erilaiset leivät, piirakat, voi ja kastikkeet, kuten aioli ja majoneesi. Hallitseva maku on suolaisuus, ja se saa aikaan myös janon (joten älä unohda välivettä!) ja suolaisuus ohjaa sitä, mitkä viinit sopivat paremmin ja huonommin rapujuhliin.

Roseeviini: Valitse mielellään raikas ja hedelmäinen rosee, mieluusti jopa hieman marjaisen makea, joka tasapainottaa hyvin suolaisten rapujen makua.

Vältä: liian kuivaa roseeviiniä.

Valkoviini: Valitse hedelmäinen ja raikas valkoviini - tässäkin mielellään hieman makeampi vaihtoehto. Hyvä vaihtoehto on riesling-rypäle, joka tuo mukavaa makeutta vastapainoksi rapujen suolaisuudelle.

Vältä: erittäin kuivia tai tammikypsytettyjä valkoviinejä.

Punaviini: Punaviinit ovat täyteläisempiä kuin valkoviinit ja niissä on myös enemmän tanniineja, jotka tuntuvat kuivahkona ja katkerana suussa. Yhdistettynä rapujen umamiin ja suolaisuuteen viinin tanniinisuus korostuu ja maku voi olla kitkerä. Tämä tekee punaviinin sovittamisesta rapujen kanssa haastavampaa, mutta kaikki on tietysti mahdollista! Valitse pehmeä ja marjaisa punaviini.

Vältä: voimakkaita ja korkeatanniinisia punaviinejä, kuten nebbiolo ja cabernet sauvignon.

Kuohuviini: Kuohuviini sopii usein erinomaisesti rapujuhliin. Valitse siis mieluiten kuohuviini, jossa on hedelmäisiä sävyjä ja joka ei ole liian kuiva.

Vältä: erittäin kuivaa brut nature -kuohuviiniä.