Tästä oppaasta löydät apua ja inspiraatiota viinin valintaan kalan ja merenelävien kylkeen. Kokosimme yhteen paikkaan kaikkea tyylikkään raikkaista ranskalaisista viineistä maukkaisiin amerikkalaisiin tuotteisiin
Mikä viini sopii minkä ruoan kanssa, ja miksi?
Grüner Veltliner on Itävallan vihreä rypäle numero yksi. Upea uusi tuttavuus niille, jotka eivät ole vielä löytäneet tätä helmeä. Se on maukas ja raikkaan hedelmäinen, ja siinä on ripaus pippurisuutta (ajattele valkopippuria). Se sopii helposti monien kala- ja äyriäisruokien kanssa, ja se sopii erityisen hyvin runsaiden ruokien kanssa, joissa on käytetty kermaa tai creme fraichea.
Katso kumppanimme Flavoradon resepti savulohikeitolle.
Sauvignon blanc on monelle suursuosikki, mitä tulee valkoviineihin. Se on raikas ja hieman hapokas viini, jossa on vihreitä yrttisiä sävyjä. Sopii kala- ja äyriäisruokiin, jotka ovat raikkaampia ja kevyempiä. Kuten tomaattipohjainen kala- ja äyriäismuhennos, äyriäispasta sitruunalla, tai tuoreet äyriäiset sitruunan kanssa, tilkka hyvää aiolia ja hyvää hapanleipää.
Täyteläinen kalifornialainen Chardonnay on hyvä valinta, kun kalaruoka on täynnä makua. Kuvittele suolaiseen parmankinkkuun kääritty turskafilee tai merikrotti pancetta-viipaleiden, ruskistetun voin ja chilillä maustettujen suppilovahveroiden kera - tällainen kalaruoka tarvitsee lasiin sopivan maukkaan viinin.
Jos valmistat mereneläviä aasialaisten makujen kanssa, saatat tarvita viiniä joka kestää esimerkiksi chilin, valkosipulin ja inkiväärin tuomaa tulisuutta. Valitse Riesling, jossa on raikasta hapokkuutta mutta myös marjaista makeutta. Rieslingiä löytyy raikkaana ja kuivana, mutta myös hieman makeampana vaihtoehtona. Mitä voimakkaampi ruoka on, sitä makeampi viinin on oltava. Viinin makeus vie pois liikaa tulisuutta ja korostaa ruoan makuja uusiin ulottuvuuksiin.
Burgundilainen Chardonnay on todellinen klassikko, ja se on ehdottomasti varma valinta merenelävien kanssa tarjottavaksi. Tämä viini on pehmeä ja elegantti samaan aikaan. Kuin viileä merituuli, joka aaltoilee suuhusi tuoreiden merenelävien, kuten osterien ja katkarapujen, tai hummerikeiton tai kalamuhennoksen kanssa, jossa on mukavan mietoja makuja.
Albariño on Koillis-Espanjassa kukoistava rypäle jonka suosio kasvaa jatkuvasti, sillä se on viini josta monen on helppo nauttia. Se on raikas ja hedelmäinen, ja yhdistyy vaivattomasti monien ruokien kanssa, tai sopii nautittavaksi ilman ruokaa. Täydellinen katkarapujen, kermaisen lohipastan fenkolin ja sitruunan kera, tai klassisen toast skagenin parina.