Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Yhdeksän viinimyyttiä – totta vai tarua?
Artikkelit

Yhdeksän viinimyyttiä – totta vai tarua?

Viineihin liittyy paljon erilaisia myyttejä ja olettamuksia – mikä niistä on totta ja mikä tarua? Tässä Viinipörssin vastaukset!

Mitä kalliimpi, sen parempi

Tarua. Kuten kaikissa muissakin tuotteissa, hinta kertoo laadusta jossain määrin, mutta se ei kerro koko totuutta. Jotkut tuottajat ovat saavuttaneet kulttistatuksen, jolloin kyseinen brändi maksaa enemmän kuin vastaava tuote tuntemattomammalta tuottajalta. Toisaalta erityisen halpojakin tuotteita kannattaa välttää: maksamme jokaisesta viinipullosta saman määrän veroa ja muita kiinteitä kuluja, joten tuottajalle jäävä osuus viinistä on sitä pienempi, mitä edullisempi tuote on kyseessä. 10 euron viinissä veron osuus on noin puolet viinin hinnasta. Tästä kun vähentää mm. logistiikka- ja pakkauskulut, ei varsinaisen sisällön arvo ole kovin kummoinen. Viinipörssin tehtävänä onkin löytää hintansa arvoiset tuotteet kaikille kuluttajille eri hintakategorioissa.

Viini paranee vanhetessaan

Tarua. On totta, että jotkut viinit omaavat huikean potentiaalin ikääntymiselle ja niistä kehittyykin upeita yksilöitä vuosien myötä – kunhan ne on säilytetty oikeanlaisissa olosuhteissa. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin viineihin: osa viinityyleistä on tarkoitettu nuorena nautittaviksi ja ikääntyessään ne menettävät hedelmäisyytensä ja latistuvat, eivätkä kehity nykyistä mielenkiintoisempaan suuntaan. Mitä hapokkaampi ja kompleksisempi viini, sitä paremmin se säilyy. Myös tanniinit eli polyfenolit ja sokeri toimivat säilöntäaineina. Punaviineistä esim. barolot ja bordeaux’n viinit ovat erittäin tunnettuja ikääntymispotentiaalistaan, valkoviineistä taas hapokkaat rieslingit – jäännössokerilla tai ilman.

Viinipullot täytyy säilyttää vaakatasossa

Totta ja tarua: tämä riippuu viinipullon sulkijasta. Kierrekorkilla sinetöidyt viinit säilyvät ihan yhtä hyvin pystyasennossa, kuin lappeellaan. Luonnonkorkilla varustetut viinipullot sen sijaan kannattaa säilyttää vaakatasossa: tällöin viini on kosketuksissa korkkiin, jolloin korkki pysyy kosteana ja sisältö säästyy liialta hapelta ja pysyy hyvänä. Oleellista on, että viini säilytetään pimeässä ja tasalämpöisessä paikassa.

Punaviinitahra ei lähde valkoisesta paidasta

Tarua. Punaviinitahra lähtee parhaiten usko tai älä – valkoviinillä! Kaada tahralle runsaasti valkoviiniä, anna vaikuttaa tovi ja pese sen jälkeen normaalisti. Valkoviinin (tai esim. samppanjan) hapot auttavat tahraa liukenemaan tehokkaammin.

Joidenkin alueiden, kuten Burgundin ja Barolon viinit ovat muita kalliimpia

Totta. Nämä alueet ovat tunnettuja erityisen hyvälaatuisista viineistään ja viineille otollisesta terroirista, eli ympäristötekijöistä kuten maaperästä ja ilmastosta. Kysynnän ja tarjonnan laki määrittää hinnan: viinejä ei pystytä tuottamaan tarpeeksi kysyntään nähden ja näin ollen hinnat kipuavat vuosi vuodelta. Näiden alueiden viinit ovat usein myös asiantuntijoiden ja viiniharrastajien ylistämiä. Tästä huolimatta kuuluisa alue ei aina takaa hyvää laatua.

Liha vaatii aina tuhtia punaviiniä

Tarua. Vain punainen, esim. Medium-kypsäksi jätetty liha kaipaa seurakseen tanniinista, tuhtia punaviini, koska viinin parkkihapot tarttuvat lihan proteiineihin ja tämä pehmentää yhdistelmää. Kypsäksi valmistetun tai vaaleamman lihan seuraan sopii siis kevyempi punaviini, roseeviini tai runsaampi valkoviini. Esim. suomalaisten rakastama joulukinkku ja sen lukemattomat lisukkeet pääsevät paremmin oikeuksiinsa hyvin kevyen punaviinin tai runsaan, vaikkapa hieman tammitetun valkoviinin seurassa.

Samppanjalasin malli tulee naisen rinnasta

Tarua. Legendan mukaan coupe-mallisen, lavean samppanjalasin malli tulee Ranskan kuningattaren, Marie Antoinetten vasemman rinnan mukaan. Sittemmin on kuitenkin selvinnyt, ettei tämä legenda pitäisi paikkaansa, joten 1600-luvun puolivälissä suunnitellun lasin mallin todellinen inspiraation lähde on jäänyt hieman epäselväksi.

Hanaviinit ovat lähtökohtaisesti huonompilaatuisia

Tarua. Bulkkiviinit ovat tunnettuja hanapakkauksistaan, mutta yhä useampi laatutuottaja, varsinkin ympäristötietoinen sellainen, pakkaa viininsä lasipullon sijasta (tai sen lisäksi) hanapakkaukseen. Hanapakkauksen hiilijalanjälki on monin kerroin pienempi kuin lasipullon: tulemme varmasti lähitulevaisuudessa näkemään muutosta viinien pakkauksissa.

Alkossa ei ole alennetun hinnan tuotteita

Tarua. Toisinaan joidenkin tuotteiden hintoja lasketaan myös Alkossa. Hinnan korottamisesta tai alentamisesta päättää maahantuojat/tavarantoimittajat. Viinipörssistä voit löytää “alennetut” tuotteet, koska ne ovat selkeästi merkittyjä, mitä Alko ei puolestaan tee.