Miksi jotkut asiat ovat niin paljon parempia yhdessä? Jotkin yhdistelmät ovat klassisia ja tunnettuja, toiset taas ovat odottamattomampia ja ehkä sellaisia, jotka liittyvät tiettyihin paikkoihin. Jotkut yhdistelmät saattavat kuulostaa suorastaan inhottavilta, rohkeimpia maistelijoita lukuun ottamatta. Usein kyse on makujen tai rakenteiden vastakohdista, kuten makeasta ja suolaisesta, tai kylmästä ja kuumasta. Kokosimme tähän oppaaseen muutamia tunnettuja ruoan ja viinin superyhdistelmiä!
Hampurilainen + Zinfandel
Kunnollinen hampurilainen tarvitsee parikseen hyvänmakuisen viinin! Kalifornian ylpeys, zinfandel, on maukas, hedelmäinen ja hennon marjainen, joten se kestää hampurilaisen tuoman makuräjähdyksen. Viini ei ole ylivoimainen eikä toisaalta jää ruoan varjoon, vaan se vain sopii yhteen grillatun lihan, juuston, makean kastikkeen, sipulin ja tomaatin yhdistelmän kanssa. Todellinen katuruokaviini.
Vuohenjuusto + Sauvignon Blanc
Pitkän linjan klassikkoyhdistelmä. Sauvignon Blancissa on runsaasti hapokkuutta, mineraalisuutta ja hienostuneita sitruksisia sävyjä, jotka sopivat hyvin yhteen juuston happamien, maanläheisten ja rasvaisten makujen kanssa. Raikas viini leikkaa juuston rasvaisen kermaisuuden läpi, puhdistaa makuja ja saa juuston maistumaan paremmalta.
Lampaanpaisti + Rioja
Lammas on rasvainen, maukas ja hyvin viiniystävällinen, joten siihen sopii keskihappoinen viini, jossa on paljon hedelmäisyyttä ja ihanan pehmeä tamminen aromi. Klassinen yhdistelmä lampaan kanssa on siis espanjalainen Rioja.
Hanhenmaksa + Sauternes
Hanhenmaksa/ankanmaksa ja Sauternes-viini ovat olleet varma kombo jo vuosikausien ajan. Viini on sekä makea että hapokas ja leikkaa rasvaisen maksan läpi, joten ne sopivat täydellisesti yhteen.
Turska ja ruskistettu voi + tammitynnyrissä kypsytetty Chardonnay
Turskafilee ruskistetun voin kera on klassikko ja uskomattoman herkullinen kaikessa yksinkertaisuudessaan. Tähän sopii viini joka tuo raikkautta, mutta pystyy myös vastaamaan kalan ja ruskistetun voin makuun. Tynnyrissä kypsytettyä Chardonnayta kuvaillaan usein "voiseksi".
Sienirisotto + Nebbiolo
Piemonten tunnusomainen ruokalaji risotto tryffelillä sopii täydellisesti yhteen Piemonten tunnusomaisesta Nebbiolo rypäleestä valmistettujen viinien kanssa. Voidaan ajatella, että “if it grows together - it goes togeheter”. Nebbiolo on viini joka on tiivis, maukas ja raikkaan hapokas ja sopii täten hyvin kermaisen, suolaisen ja umamia täynnä olevan risoton kanssa.
Pizza + Sangiovese
Klassinen pizza tomaattikastikkeella ja mozzarellalla kulkee käsi kädessä Sangiovese-rypäleestä valmistettujen viinien kanssa, joita tavallisesti löytyy Toscanasta. Ei ole sattumaa, että toscanalaiset Chianti-viinit olivat Suomen ensimmäisten italialaisten ravintoloiden pöydissä.
Sushi + Riesling
Riesling-viinit ovat klassisia ja täydellisiä valintoja sushin kanssa, ja on makuasia kumman valitset – kuivan vai hieman makeamman vaihtoehdon. Ehkä se riippuu siitä, kuinka paljon pidät wasabista – mitä tulisempi ruoka, sitä enemmän makeutta tarvitaan viinissä.
Juustonaksut + Pinot Noir
Tämä on klassinen superkombo – kenties sellainen, jota saattaa aluksi vieroksua, mutta ehdottomasti kokeilun arvoinen! Kevyt, elegantti pinot noir sopii nimittäin täydellisesti yhteen suolaisten ja juustoisten naksujen kanssa.
Kevyesti suolatut sipsit + kuohuviini
Vähemmän on enemmän! Tämän yhdistelmän salaisuus on siinä, että kuohuviinin happamuus sopii niin hyvin yhteen sipsien suolaisuuden ja rasvaisuuden kanssa. Haluat vain lisää!