Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Riesling-opas
Artikkelit

Riesling-opas

Riesling on yksi maailman suosituimmista rypäleistä

Riesling on yksi maailman suosituimmista vihreistä rypäleistä. Se on peräisin Saksasta, jossa sitä on viljelty vuosisatoja, mutta nykyään Rieslingiä viljellään monissa viinintuottajamaissa ympäri maailmaa; Alsacessa Ranskassa, Itävallassa, Australiassa, Yhdysvalloissa (etenkin Washingtonin osavaltiossa) ja Uudessa-Seelannissa.

Onko kaikki riesling makeaa?

Ei – aikaisemmin riesling yhdistettiin heikompilaatuisiin makeisiin viineihin, mutta tämä ei enää pidä paikkaansa. Päinvastoin, suurin osa rieslingistä jota ostetaan ja juodaan nykyään, on kuivaa ja raikasta. Riesling on kuitenkin monipuolinen rypäle jolla voidaan valmistaa kaikkea raikkaista, kuivista kuohumattomista viineistä makeisiin jälkiruokaviineihin, ja jopa kuohuviineihin. Salaisuus piilee rypäleen korkeassa hedelmähapokkuudessa: riesling on yksi hapokkaimpia vihreitä rypäleitä, mikä takaa myös hyvän säilyvyyden.

Miltä Riesling-viinit maistuvat?

Viinin maku riippuu tietysti paljon siitä, onko kyseessä nuori vai kehittyneempi tuote ja missä se on kypsytetty. Rieslingejä kuvaillaan usein termeillä kuten pirteä ja hedelmäinen tai vivahteikas ja ryhdikäs. Nuoret ja kuivat viinit sisältävät usein sitrushedelmien, kuten sitruunan, limen ja kivihedelmien, kuten vihreiden omenoiden, persikoiden ja aprikoosien vivahteita. Rieslingeistä voi aistia myös kukkaisuutta, ja erityisesti kehittyneempien viinien joukosta löytyy hunajan, ja hieman erikoisempaa petroliumin tuoksua.

Riesling sopii hyvin ruoan kanssa

Riesling-viinit ovat todella hyviä viinejä tarjoiltavaksi ruuan kanssa, ja myös tässä suhteessa löytyy laajalti erilaisia tuotteita jotka sopivat eri ruokiin. Tuoreet ja kuivat Riesling-viinit sopivat hyvin kalan ja äyriäisten kanssa, kun taas makeammat Riesling-viinit joissa on hieman enemmän jäännössokeria, yhdistyvät täydellisesti mausteiseen ja tuliseen aasialaiseen ruokaan!