Viinien maailma on täynnä erikoisia sanoja ja ilmaisuja, jotka voivat kuulostaa kovin hienostelevilta ja vaikeilta. Siksi olemme luoneet oman tiivistetyn viinisanastomme, jossa selitetään muutamia viinimaailmassa esiintyviä sanoja ja termejä.
Aromi
Yksinkertaisesti sanottuna aromi on tuoksu, joka tulee rypäleestä josta viini on valmistettu, eli itse rypäleen luonne. Se voi olla mitä tahansa kirsikoista, herukoista, karviaisista ja ruusuista aina sitrushedelmiin ja seljankukkaan.
Blanc de Blancs
Kuohuviiniä kuvaava termi, joka tarkoittaa "valkoinen vaaleista" ja viittaa siihen, että viinissä on käytetty vain valkoisia rypäleitä. Champagnessa termi viittaa siihen, että viinissä on käytetty yleensä vain Chardonnay-rypäleitä.
Blanc de Noirs
Kuohuviiniä kuvaava termi, joka tarkoittaa "valkoinen tummista" ja viittaa siihen, että viinissä on käytetty ainoastaan sinisiä rypäleitä. Champagnessa termi viittaa siihen, että viinissä on käytetty ainoastaan Pinot Meunieria ja/tai Pinot Noiria.
Blend
Tarkoittaa sekoitusta ja kertoo siitä, että viini koostuu useammasta kuin yhdestä rypälelajikkeesta. Vastakohtaa kutsutaan yhden rypälelajikkeen viiniksi. Tunnettuja sekoituksia ovat esimerkiksi punaisen Bordeaux'n viinit (joissa rypälelajikkeiden määrä vaihtelee, mutta Cabernet Sauvignon on pakollinen rypälelajike) ja monet Rhônen laakson punaviinit, joissa GSM on klassinen lyhenne Grenachen, Syrahin ja Mourvédren sekoitukselle.
Bouquet
Kuvaa tuoksua ja makua, jotka kehittyvät viinin valmistus- ja kypsytysprosessin aikana. Yleisiä aromeja ovat esimerkiksi vanilja, suklaa, terva, savu, ja nahka. Nuorissa viineissä niiden aromit eli rypäleen omat tuoksut ovat usein hallitsevia, kun taas vanhemmat viinit ovat vuosien mittaan kehittyneitä.
Brut
Termiä käytetään kuohuviinistä, ja tarkoittaa, että viini on kuiva ja sisältää vain hieman jäännössokeria.
Classico
Tämä termi tarkoittaa, että viinin rypäleet ovat peräisin viinialueen alkuperäisestä osasta, kuten Chianti Classico. Käytetään pääasiassa Italiassa.
Elegantti
Tällä adjektiivilla viitataan usein viinin eri komponenttien väliseen tasapainoon. Kyseessä on viini, joka ei ole liian täyteläinen, vaan hienostunut ja hyvin tasapainoinen.
Kuiva
Kuiva viini on yksinkertaisesti viini, joka ei ole makea. Makea viini on luonnollisesti siis vastakohta kuivalle viinille, mutta siltä väliltä löytyy eri makeusasteita. Yleisimmin viinit luokitellaan kuiviin, puolikuiviin ja makeisiin.
Lattea
Hapokkaan viinin vastakohta. Lämpimästä alkuperästä peräisin olevat viinit voidaan usein kokea latteiksi, koska rypäleet voivat olla lähes ylikypsiä sadonkorjuun aikaan. Tämä tekee rypäleestä vähähappoisen, ja viinistä voi siten puuttua hapokkuutta ja raikkautta.
Mineraalinen
Hieman kiistelty termi, joka kuvaa viinin aromia ja makua. Se viittaa viinistä mahdollisesti löytyviin maanläheisiin ominaisuuksiin ja voidaan kuvata aromeilla tai tuoksuilla, kuten petroli, märkä kivi, teräs, piikivi ja savi.
Polttava
Jotkin korkean alkoholipitoisuuden viinit voidaan kokea suorastaan polttavan voimakkaina, kun alkoholi hallitsee tuoksua ja/tai makua. Yksi tapa vähentää tällaisten viinien tulisuutta on tarjoilla ne viileämmässä lämpötilassa kuin punaviineille usein suositeltu 16-18 astetta.
Reserva, Riserva ja Reserve
Laatuluokitusmerkintä joka kuvaa, että viiniä on kypsytetty erityisen pitkään. Eri nimityksiä ja erilaisia kypsytysaikoja käytetään eri maissa.
Superiore
Jos pullossa lukee Superiore, se tarkoittaa, että viini on valmistettu erityisen korkealaatuisista rypäleistä. Termiä käytetään pääasiassa Italiassa, ja usein nimityksen saaneessa viinissä on oltava +0,5 tilavuusprosenttia enemmän alkoholia.
Terroir
Tarkoittaa maaperää ranskaksi. Yleinen ilmaisu jota käytetään kuvaamaan rypäleiden kasvupaikkaa, ja sen vaikutusta viinin lopulliseen makuun ja luonteeseen.
Vuosikerta
Vuosikerta kertoo, minä vuonna viinin rypälesato on korjattu. Esimerkiksi Bordeaux'n ja Burgundin laatuviineille vuosikerta on erittäin tärkeä, mutta monille muille viineille se ei ole yhtä tärkeä tekijä.