Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
Onko viinissä paljon sokeria? Opi vertaamaan oikein.
Artikkelit

Onko viinissä paljon sokeria? Opi vertaamaan oikein.

Kuinka paljon sokeria viinipullo sisältää ja miten sitä voi verrata? Miksi viinissä on sokeria ja mistä se päätyy tuotteeseen? Jatka lukemista, niin löydät kysymyksiin vastaukset!

Alkon viinien sokeripitoisuus: ymmärrä grammojen merkitys

Alko:ssa viinin sisältämä sokerimäärä ilmoitetaan grammoina 1000 ml:ssa eli grammoina litraa kohti. Elintarvikkeiden standardi on yleensä g/100 millilitraa, joten on tärkeää verrata oikein, koska voi tuntua siltä, että viinissä on paljon sokeria. Viinin sokeripitoisuuden luku on siis jaettava 10:llä, jotta sitä voidaan verrata muihin juomiin.

Sokeri on luonnollinen osa rypäleitä

Rypäleissä on luonnostaan sokeria, ja kun rypäleen puristemehu käy viiniksi, sokeri muuttuu alkoholiksi. Jonkin verran sokeria jää kuitenkin aina jäljelle, ja tätä kutsutaan viinimaailmassa jäännössokeriksi.

Voiko viiniin lisätä sokeria?

EU:ssa myytävään viiniin ei saa laillisesti lisätä sokeria makeuttamaan sitä. Viinin sokeripitoisuuden määrittää viinintekijä riippuen halutusta viinityylistä ja luonnonolosuhteista, kuten käytettävästä rypälelajikkeesta ja viljelyalueesta. Yleisesti ottaen lämpimässä ilmastossa rypäleet kypsyvät auringossa ja voivat sisältää paljon sokeria, kun taas kylmemmät ilmastot tuottavat rypäleitä, joissa on vähemmän sokeria.

Viinin sallitut makeutusmenetelmät

Viinin sokeripitoisuuteen vaikuttavat tietyt sallitut menetelmät. Voidaan esimerkiksi lisätä makeaa rypäleen puristemehua tai sokeria ennen käymistä tai käymisen aikana tietyn alkoholipitoisuuden saavuttamiseksi, jota kutsutaan kaptalisoinniksi. Puhdasta sokeria ei kuitenkaan voi lisätä.

Toinen menetelmä, jolla voidaan valmistaa väkevämpiä ja makeampia viinejä, on niin sanottu appassimento-menetelmä. Rypäleet kuivataan lähes rusinoiksi ennen puristamista, jolloin rypäleen puristemehusta tulee väkevämpää ja sokeripitoisempaa, ja viineissä on korkea alkoholipitoisuus sekä jonkin verran jäännössokeria. Tämä on yleistä Italiassa, ja tällä tavoin valmistettuja viinejä ovat esimerkiksi Amarone ja Ripasso. Käyminen voidaan myös pysäyttää ennen kuin sokeri on käynyt loppuun, kuten portviinin valmistuksessa.

Vertaa oikein

Muista vertailla oikein, jos etsit vähäsokerisia viinejä. Esimerkiksi virvoitusjuomiin, mehuihin ja maitoon verrattuna on viinin sokeripitoisuus vaatimaton, lukuun ottamatta joitakin puolikuivia valkoviinejä, makeita jälkiruokaviinejä ja väkevöityjä viinejä.

Tässä on vertailtu muiden tuttujen juomien sokeripitoisuuksia, joiden tilavuusmitta on g/100ml

Luvut perustuvat viiteen virvoitusjuomaan, kolmeen eri appelsiinimehuun, kahteen sekamehuun ja yhteen maitoon, joten kyseessä ovat suuntaa-antavat luvut.

Virvoitusjuomat: 8-12,5 g/100 ml.

Mehut: 8-9 g/100 ml

Appelsiinimehu: 9 g/100 ml

Kevytmaito: 5 g/100 ml

Kahvi: 0 g/100 ml

Punaviini: >0,3-1,1 g/100 ml

Valkoviini: >0,3-1,3 g/100 ml

Roseeviini: >0,3-1,6 g/100 ml.

Kuohuviini: >0,3-1,4 g/100 ml

Jälkiruokaviini: 8-15 g/100 ml

(Lähde: Systembolaget, Ruotsi)