Mikä on Beaujolais Nouveau?
Beaujolais Nouveau on ranskalainen viini Beaujolais'n alueelta, jossa käytetään gamay-rypälettä. Beaujolais Nouveau on erityinen viini siinä mielessä että se on niin sanottu primeur-viini – vuoden ensimmäinen viini!
Viini saadaan myyntiin vain muutama viikko sadonkorjuun jälkeen, ja se julkaistaan aina marraskuun kolmantena torstaina. Tätä päivää juhlitaan suuresti Ranskassa ja monilla muilla alueilla, missä ihmiset jonottavat kauppojen edessä saadakseen ensimmäiset pullot. Aito viinijuhla!
Mikä on primeur-viini?
Primeur-viinien, eli vuoden ensimmäisten valmiiden viinien, ja ”tavallisen” viinin välinen ero on lyhyesti sanottuna valmistusmenetelmässä. Jotta viini voidaan pullottaa niin nopeasti sadonkorjuun jälkeen, sen on käytävä läpi macération carbonique -prosessi. Tässä prosessissa rypäleitä ei murskata, vaan käyminen alkaa kokonaisista rypäleistä. Näin ollen rypälemehun omenahappo vähenee, eikä toista käymistä tarvitse tehdä, kuten tavallisen viinin kohdalla. Macération carbonique -menetelmällä voidaan pullottaa viini nopeasti, ja lopputuloksena on pehmeitä ja hedelmäisiä viinejä, joissa on paljon raikkautta!
Miltä Beaujolais Nouveau maistuu?
Primeur-viinillä on usein vaaleampi väri, ja se on pehmeä ja siinä on matalampi tanniinisuus. Beaujolais Nouveau on kevyt ja helposti juotava viini, jonka aromeissa on punaisia marjoja, kuten vadelmaa ja mansikkaa, sekä makeita vivahteita. Se on nuori, pirteä ja todella raikas. Viiniä ei ole tarkoitettu säilytettäväksi, vaan se on tarkoitettu nautittavaksi heti.