Viiniporssi.fi
Viiniporssi.fi
Inspiraatiota
750ml
12.5% alkoholi
Pullo
Viinipörssin tarkastama

Umani Ronchi Vellodoro Pecorino 2022

Italia
Umani Ronchi Vellodoro Pecorino 2022
Vinkki
Arvostelut
Valkoviinit
Luomu

2g

Sokeri
13,99
Siirry verkkokauppaan tästä
Viinipörssillä ei ole omaa myyntiä, vaan kaikki ostokset tehdään alko.fi-sivustolla. Viinipörssillä ei myöskään ole mitään yhteyttä, tai kaupallista yhteistyötä alko:n kanssa.

Viinipörssin arvio

Vinkki
Viinipörssin arvio

Umani Ronchi Vellodoro Pecorino 2022 on kepeä, raikas ja hedelmäinen valkoviini. Tuoksusta voit löytää esimerkiksi sitruunaa, omenaa sekä trooppisia hedelmiä kuten persikkaa ja ananasta. Runsasta hedelmäisyyttä tasapainottaa hento yrttisyys. Maku toistaa tuoksun aromit, viini on kuiva, hedelmäinen ja oikein tasapainoinen. Miellyttävä hapokkuus täydentää kokonaisuuden. Viini maistuu monipuolisesti ruokaviininä esimerkiksi kalan, kanan tai kasvisruokien kanssa. Itse yhdistäisin viinin sitruunaisen jättikatkarapupastan tai paistetun lohen kaveriksi.

Viini on valmistettu Pecorino-rypäleestä, jolla ei nimestä huolimatta ole minkäänlaista yhteyttä samannimiseen juustoon. Pecora tarkoittaa italiaksi lammasta ja rypälettä kasvatetaan vuorilla, joilla paikalliset lampaat laiduntaa. Tästä syystä löydät inspiraation lähteen myös koristamasta viinipullon etikettiä.

Vinkki
Viinipörssin arvio

Kun tekee mieli maistaa jotakin muuta kuin tuttua Chardonnayta, Rieslingiä tai Sauvignon Blancia, ota suunta kotoperäisten lajikkeiden luvattuun maahan! Italian itärannikolta, Marchen ja Abruzzon alueelta tulee sen verran kiehtovia viinejä, että niitä soisi näkyvän enemmän meillä Suomessakin. Alueella viihtyvästä valkeasta paikallislajikkeesta eli sukupuuton partaalta pelastetusta Pecorinosta tehty Vellodoro-viini on tunnetun tuottajan, Umani Ronchin, käsialaa.

Yllättävän neutraalin tuoksun taakse kätkeytyy kirpakkaa omenaa, kainoa kukkeutta, yrttejä ja ruohoa. Suussa viini voimistuu loppua kohden tyylipuhtaan crescendon tapaan. Kuiva ja jäntevä maku tuo mieleen greipin, keltaisen omenan, mintun, karvasmantelin sekä kandeeratun sitruunankuoren. Hedelmäisyys vielä ujoilee tässä happojen kannattelemassa valkoviinissä. Vaikka omat makunystyrät ovat nuorekkuuden perään, tämä viini hyötynee lisäkypsytyksestä.

Jos korkkaat pullon nyt, anna viinin hengitellä rauhassa – ja lämmetäkin hiukan. Herätä se sitten kukkaan safkalla. Itse nautiskelisin tätä luomuviiniä spaghetti allo scoglio -pastan tai kevyesti kypsennetyn kotimaisen kuhan ja italialaisen gremolatan (seos sitruunankuorta, lehtipersiljaa ja valkosipulia) kanssa. Toki muutkin kesäisen kepeät kasvis- ja kalaherkut ajavat asian.

HUOM: Arvio on tehty vuosikerran 2021 perusteella. Alkossa vuosikerta on vaihtumassa 2022:een

Vinkki
Viinipörssin arvio

Viini on hyvinkin oljenkeltainen väriltään, hyvin hennossa tuoksussa kesän kukkaista olemusta. Maussa hedelmäisyys jää hieman terävän hapokkuuden alle. Greippi ja lime ottaa selkeästi ohjakset tässä maku yhdistelmässä.

Vellodoro Pecorino on valmistettu Abruzzon IGT Terre di Chietin alueella Italiassa. Viini on luomu ja vegaaninen tiedoksi niille jotka etsivät moisia viinejä. Mielestäni tämä viini on parhaimmillaan mietojen juustojen, rasvaisen kalan, linturuokien kaverina.

Pecorino on Abruzzon ja Marchen alueen oma juttu. Joskin muutamilla muillakin alueilla rypälettä esiintyy. Lajike on tunnetusti hapokas rapsakka viini, joka soveltuu hyvin seurusteluun ja hyvin myös kun nautitaan buffet-pöydän antimista. Jotkut ovat nauttineet Pecorino juustoa ja samannimisellä viinillä ei ole muuta yhteistä kuin nimi. Tosin on sanottava että useimmiten nämä kaksi Pecorinoa sopivat todella hyvin nautittavaksi samaan aikaan.

Umani Ronchi viinitila on perustettu 1957 ja sitä pidetään nykyään alueen parhaimpien joukossa olevana tuottajana. Heille on tärkeää kunnioittaa ympäristöä, maaperän hyvinvointia ja ympäristön monimuotoisuutta.

Vertaa hintaa

Samankaltaiset tuotteet

Tälle tuotteelle ei ole hintavertailua

Hintahistoria

Tälle tuotteelle ei ole hintahistoriaa

Tuotetiedot

Alkon tuotenumero

527977

Valmistaja/Valmistuttaja

Umani Ronchi

Tavarantoimittaja

Vinetum

Maku

Hedelmähappo
Täyteläisyys
Makeus

Käyttö

Kala
Juustot
Kasvikset

Rypälelajike

Pecorino

Alkoholi

12.5%

Sokeri

2g/l

Eniten klikattuja

Vinkki
Plan B Shiraz 2019
Punaviinit
Pullo
750ml

Plan B Shiraz 2019

Australia
Western Australia
Hedelmähappo
Täyteläisyys
Tanniinisuus
Grilliruoka
Lammas
Porsas
15,38

Lisää valkoviinejä